Kan vare i over seks måneder: Slik oppbevarer du hvitløk

26/05/2025 11:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Må du ofte kaste bort hvitløks fedd etter at du har vært kreativ på kjøkkenet?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det finnes svært ulike meninger om hvitløk, men det er likevel en ingrediens i mange forskjellige retter.

Men med mindre du serverer porsjoner fra kjøkken som kanskje er litt mer eksotiske enn norske, er det langt fra sikkert at du kan bruke den ferske hvitløken du har kjøpt med en gang – ellers blir den bare liggende og begynne å spire, eller verre.

Men hvordan får man egentlig hvitløk til å vare lenger? Tro det eller ei, de kan faktisk vare i over seks måneder hvis de oppbevares riktig!

Er kjøleskapet det riktige?

Det kan virke enkelt å bare slenge grønnsakene i grønnsaksskuffen i kjøleskapet etter handleturen, men dette er en av de verste måtene å oppbevare hvitløk på.

En bruker på Reddits forum «Ask Culinary» lurte på hvorfor hvitløken deres fikk en «rar lukt» etter noen uker i kjøleskapet.

Det mest populære svaret på spørsmålet forklarte problemet: «Problemet ditt er at du oppbevarer hvitløken din i kjøleskapet! Du bør ikke oppbevare hvitløk i kjøleskapet, men i stedet på et kjølig, tørt sted med god ventilasjon.»

Hvitløk er veldig følsom for det kalde og fuktige miljøet i et kjøleskap. Å oppbevare den sammen med løk og purre kan føre til at hvitløken raskt blir myk, begynner å råtne og til og med mugne, ettersom den utsettes for mye fuktighet. 

Det beste oppbevaringsstedet for hvitløk 

Aneesha Gupta, kokk og grunnlegger av matlagingsnettstedet Spice Cravings, forklarte at hvitløk kan holde seg fersk i flere måneder hvis hele løken oppbevares ved riktig temperatur i et skap.

Hvitløk er svært temperaturfølsom og krever et kjølig, men ikke kaldt, sted for å holde seg fersk. 

Aneesha forklarte: «Tro det eller ei, hvitløk hater faktisk kulde, og det er derfor jeg aldri oppbevarer fersk, uskrelt hvitløk i kjøleskapet.»

Hun la til: «Oppbevar hele løken i et kjølig, mørkt og godt ventilert skap. Hvitløk holder seg best ved en temperatur mellom 15 og 20 grader Celsius. Derfor oppbevarer jeg den i et skap et stykke unna komfyren og nær gulvet. Hvitløken bør holde seg fersk i noen måneder.» 

Kan vare i seks til sju måneder 

Den økologiske hvitløksgården Grey Duck Garlic bekrefter at denne metoden gjør at hvitløken varer i over syv måneder.

På nettsiden deres skriver de: «Noen hvitløkssorter holder seg lenger enn andre. Nesten all hvitløk holder seg i 5–7 måneder under gode forhold.» 

De forklarte videre at hvitløk vil begynne å råtne hvis den oppbevares i en lufttett beholder eller i plastemballasje.

«Hvitløk bør oppbevares på et godt ventilert sted ... for best resultat, oppbevar hvitløk i en løst lukket papirpose i matpakkestørrelse, en matpose med små hull for ventilasjon, eller løst i en pappeske på et kjølig sted.» 

Kilde: Express