Kardiolog forteller: Disse 5 matgruppene burde du holde deg unna

25/11/2022 12:52

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
5 matgrupper du burde unngå for å ta vare på helsen din.

Det er ikke realistisk å prøve å følge en "perfekt" diett hele tiden - men smarte byttemidler kan hjelpe deg å holde hjertet sunt uten å kutte ut snacks du liker, det skriver Insider.

Det er ifølge Dr. Harmony Reynolds, en kardiolog ved NYU Langone, som sa i en TikTok-video for Everyday Health at hun unngår mat som bacon og potetgull for et sunnere hjerte.

Reynolds fortalte Insider at det kan være vanskelig å gi kostholdsråd som lege fordi ernæringsforskning ofte ikke gir klare svar på hvordan mat kan påvirke helsen.

"Vi trenger så mye mer riktig utført ernæringsvitenskap. Mange anbefalinger vi kommer med er basert på begrenset bevis, noe som etterlater pasienter med et inntrykk av at vi ombestemmer oss ofte," sa hun.

Reynolds sa at hun unngår margarin og vegetabilsk olje, fordi observasjonsstudier har antydet at inntak av dem er assosiert med høyere kardiovaskulær dødelighet, selv om det ikke er klart hvorfor, siden de ikke ser ut til å øke risikofaktorer som kolesterol.

Kokosolje er også bekymringsfullt, fordi den er sammensatt av mettet fett, knyttet til hjertehelserisiko.

"Jeg lærte å spørre pasienter om dette fordi jeg så flere pasienter hvis LDL-kolesterol gikk opp fordi de introduserte mat som inneholder kokosolje," sa Reynolds.

Smør kan til og med være et bedre alternativ når det brukes med måte.

Men olivenolje er det sunneste valget, antyder forskning.

Reynolds sa at hun ikke spiser potetgull eller holder dem hjemme fordi det er for lett å spise hele posen.

"Jeg kjenner meg selv og vet at med alle de beste intensjonene om å ha to potetgull og legge det til side, så fungerer det ikke slik," sa hun.

Hun sa at popcorn kan være et sunnere alternativ, eller til og med friske grønnsaker hvis du har lyst på en knasende snack.

Reynolds sa at for lignende ettertraktede godbiter som sjokoladebarer, vil hun kjøpe pakker på forhånd for å gjøre det lettere å nyte med måte.

Omfattende bevis tyder på at bearbeidet kjøtt er knyttet til høyere risiko for alvorlige sykdommer som kreft og hjertesykdom, tvingende grunner til å begrense det i kostholdet ditt, ifølge Reynolds.

"Jeg vet ikke hva som er en sikker mengde," sa hun.

Men det er også en mat hun liker og spiser noen ganger i året for spesielle anledninger.

Reynold sa at den siste matgruppen hun prøver å unngå er bearbeidede desserter som pakkede kjeks og smultringer, fordi de er høye i sukker og usunt fett, som er knyttet til helserisiko som diabetes og hjertesykdom.

Frukt, yoghurt, mørk sjokolade og nøtter kan være sunnere søte godbiter. Men igjen, moderasjon og selvbevissthet er nøkkelen til å nyte mat og samtidig minimere potensielle helserisikoer.

"Når jeg er på fest og det er noe jeg vet ikke er sunt for meg og jeg vil prøve det, tar jeg en smakebit og følger mye med. Hvis jeg elsker det, lar jeg meg nyte det. Jeg elsker det ikke, jeg la det til side, sa hun.