Kardiolog med klar oppfordring: Spis denne nøtten for helsen din

17/02/2024 22:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nøtten har utallige helsemessige fordeler.

Å opprettholde et sunt og næringsrikt kosthold spiller en sentral rolle for både fysisk og psykisk helse.

På samme måte som en bil trenger drivstoff for å kjøre, trenger kroppene våre riktig "drivstoff" for å fungere optimalt, noe som kan gi betydelige fordeler for helsen vår. En hjertespesialist har nå fremhevet en spesiell nøtt som er sterkt anbefalt for helsen.

Denne nøtten er en ydmyk tørket frukt som stammer fra Vest-Asia og Lilleasia og har funnet veien til det spanske og middelhavskjøkkenet.

Dens popularitet skyldes ikke bare dens smakskvaliteter, men også dens mange helsemessige fordeler. Det dreier seg om pistasjnøtten, som er rik på en rekke næringsstoffer som gagner helsen vår på ulike måter.

Forskning fra Cornell University har vist at pistasjnøtter har en imponerende mengde antioksidanter, mer enn det som finnes i kjente antioksidantrike matvarer som blåbær, kirsebær og rødbeter, melder elespanol.

Denne utmerkede antioksidantkapasiteten kan tilskrives en spesiell blanding av næringsstoffer, inkludert vitamin E, karotenoider, fenoler og flavonoider.

Pistasjnøtter er også en utmerket kilde til protein av høy kvalitet, som inneholder alle de essensielle aminosyrene som kroppen trenger. Dette er spesielt gunstig for de som er fysisk aktive og ønsker å bygge eller vedlikeholde muskelmasse.

"Pistasjenøtten skiller seg fra andre nøttetyper ved lavt fett- og energiinnhold. Den er også rik på både løselig og uløselig fiber samt kalium, vitamin E og K. Tilstedeværelsen av fytosteroler, karotenoider som lutein og zeaxanthin og fenolsyre, syrekomponenter bidrar til dens evne til å forebygge ulike sykdommer," sier María Ángeles Escribano, ernæringsfysiolog og kostholdsekspert ved et sykehus i Valencia.

Høy i sunne fettsyrer, proteiner, vitaminer og mineraler, pistasjnøtter fremmer et næringsrikt kosthold som støtter et sunt fordøyelsessystem og generelt velvære.

Regelmessig inntak av pistasjnøtter er også assosiert med redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og lavere LDL-kolesterolnivå. Vitenskapelige studier har vist at å inkludere to porsjoner pistasjnøtter daglig i kosten kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer betydelig.

Til slutt kan pistasjnøtter også hjelpe i kampen mot stress, da inntak av pistasjnøtter i kosten kan redusere systolisk blodtrykk og hjertefrekvens i stressende perioder.

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Sommerens hårtrend er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må vurdere hva du gjør med hodebunnen, sier en hudlege.