De fleste som nyser og klør av katter, reagerer ikke på pelsen, men på et protein i katte-spytt som heter Fel d 1. Dette proteinet havner på pelsen når katten vasker seg, og det er dette som får allergien til å blomstre. Det skriver Popular Science.
Men hva om vi kunne redusere mengden av dette proteinet direkte hos katten?
Forskere har nemlig oppdaget at kyllinger som får komme i kontakt med katter, lager antistoffer mot Fel d 1. Disse antistoffene ender opp i eggene deres. Gir man så disse spesial-eggene til katten som mat, viser en 26 uker lang studie at nivåene av Fel d 1 i kattens spytt kan gå ned. Og mindre Fel d 1 betyr mindre allergi hos oss mennesker.
"Dette kan revolusjonere hvordan vi håndterer katteallergi. I stedet for å fylle allergikere med medisiner, kan vi faktisk redusere allergien ved kilden", sier forskerne bak studien, som delvis er finansiert av Purina.
Men før du koker egg til katten din: Dette er ikke en permanent kur – og rå egg kan være farlig, spesielt med tanke på fugleinfluensa. Foreløpig er dette kun på forskningsstadiet. Likevel er ideen banebrytende: Tenk at maten katten spiser, kan gjøre den mindre allergifremkallende for deg!
Dette skiftet – fra å behandle mennesker til å gjøre katten tryggere – kan endre hverdagen for millioner som elsker katter, men ikke tåler dem. Og kanskje blir det en dag mulig for allergikere å kose med katter uten å ende opp rødøyd og tett i nesa.
Hvem skulle trodd at svaret lå i et egg?