Kjendiskokk deler tips: Derfor bør du aldri klemme hvitløk

18/07/2023 23:30

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mange gjør det - men faktisk er smaken langt bedre hvis du gjør det på en annen måte.

Hvitløk er fast inventar på kjøkkenet for mange mennesker - og det brukes i et utall retter.

Hvitløk kan imidlertid gi en annen smaksopplevelse avhengig av hvordan du bruker den - derfor er det et par ting som er greit å være klar over.

Det er stor forskjell på å kutte, rive, hakke eller presse hvitløken - og noe av det bør du faktisk helt avstå fra.

Markiz Tainton deltok i den svenske utgaven av Masterchef-programmet tilbake i 2014. I dag har hun tusenvis av følgere på Instagram-profilen sin, har gitt ut kokebøker og har sitt eget matlagingsprogram.

Her deler hun blant annet tips og triks til kjøkkenet, og her deler hun også et triks for hva man skal gjøre - og definitivt ikke gjøre - med hvitløk.

Hun forteller at mange gjør den feilen at de bare rasper hvitløken på et rivjern - og så kaster den på stekepannen. Og så, ifølge Markiz, bør man holde seg langt unna det.

I stedet bør du ta ut en kniv og et skjærebrett, hvoretter du hakker hvitløken fint. Det gir en mye mer utsøkt hvitløkssmak, sier hun.

– Hakk hvitløken, for den brenner seg ikke så lett, og du får en rundere og mildere smak, forklarer hun.

Gjør aldri dette

Det er imidlertid også andre måter å gjøre det på.

For eksempel kan du knuse hvitløksfedd med kniven og deretter skrelle av skallet og hogge det. Eller du kan gjøre som de gjør i Italia, og kutte hvitløken helt tynn med et barberblad eller kniv - dette er en perfekt metode for grønnsaksretter, der hvitløksmaken ikke skal være dominerende.

Det er spesielt én ting man ikke må gjøre for enhver pris, sier kokk Niclas Rapp. Du bør aldri klemme hvitløken i en hvitløkspresse - selv om det er noe mange bruker.

"Når du bruker en hvitløkspresse, frigjøres svovelstoffer, som får en skarp og bitter smak til å vises. De skjuler også de finere aromaene og sødmen,» sier han.

Så hvis du må lytte til kokkene, handler det om å legge hvitløkspressen og rivjernet på hylla - og i stedet finne frem kniven og skjærebrettet.