Kjent TV-lege: Du har dusjet feil hele livet - og det påvirker immunforsvaret ditt

26/09/2023 23:30

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En kjent TV-lege avslører nå hvordan man tar en dusj «riktig».

Enten du foretrekker å dusje om morgenen eller om kvelden, er det ingenting som en varm dusj som gir deg komfort, spesielt når vi bytter årstider og nærmer oss kaldere vær.

Det er mulig at du til og med skrur opp temperaturen for å bli varm - men en kald dusj kan faktisk være bedre for deg enn en varm en, skriver Mirror.

Den kjente TV-legen Michael Mosley har bekreftet at vi faktisk alle bør dusje kaldere, da det kan bidra til å redusere stress, forbedre kardiovaskulær helse og styrke immunforsvaret.

"Det er virkelig noe med det," sa Mosley på Just One Thing-podcasten. Med henvisning til vinterbading som har blitt stadig mer populært, forklarte han at det er bevis på at nettopp dette kan «forbedre humøret ditt, redusere stress, forbedre sirkulasjonen og styrke immunforsvaret».

Og hvis du ikke bor i nærheten av sjøen eller en god elv, sa han at en kald dusj kunne gjøre like bra.

Han forklarte at forskere fortsatt er i de tidlige stadiene av å oppdage helsemessige fordeler av kaldt vann for immunforsvaret, men en studie fant at bare 30 sekunder under kalddusjen hver morgen i 60 dager kunne redusere antall sykedager med 30 prosent.

Det er økende bevis på fordelene med kaldt vann; For eksempel ser det ut til at vintersvømmere har færre øvre luftveisinfeksjoner, noe forskerne mener skyldes det kalde vannet i stedet for selve svømmingen.

Selv om kaldt vann utløser kroppens stressrespons, viser mer forskning at en kort utbrudd av stress, i riktig dose, er bra for deg - noe som kaldt vann kan gi deg. Det øker hjertefrekvensen, blodårene dine endrer størrelse, og kroppen din går kort inn i overlevelsesmodus - som Dr. Mosley beskriver som "ganske spennende", faktisk.

Betyr dette at vi bør slutte å ta varme bad helt? Ikke nødvendigvis. Dr. Mosley foreslår at den beste måten å begynne å introdusere kaldt vann i livet ditt er ved å "skru kranen til kald i ti sekunder" på slutten av dusjen. Det er mulig at selv begrenset eksponering for kaldt vann kan ha en langvarig effekt på kroppen.

Så neste gang du tar en dusj, kan det være verdt å vurdere å legge til litt kaldt vann i rutinen din. Det ser ut til at selv det kortsiktige sjokket kan ha noen bemerkelsesverdige helsemessige fordeler.

Læs også:

Derfor bør du spise det hvite «rusket» på klementinen Vi alle elsker frukten for sin friske duft, søte smak og at den er så enkel å skrelle. Men det er faktisk det hvite «rusket» som skjuler en skattekiste av næringsstoffer.