Forventningen om et mirakel
Ideen bak ritualet er enkel: Når du tapper på boksen, skal små CO₂-bobler slippe taket i veggene inne i boksen og stige til toppen. Dermed skal kulsyren slippe ut pent og pyntelig når du åpner, uten at ølet spruter over som en rystet champagne. Smart, ikke sant?
Danske forskere tok myten på alvor
Forskere ved Syddansk Universitet bestemte seg for å teste myten skikkelig. Det skriver illvid.dk.
De tok 1.000 ølbokser på 33 cl og delte dem inn i fire grupper:
Noen bokser ble ristet kraftig, andre sto i ro.
Blant de rystede boksene tappet forskerne på noen, men lot andre være.
Samme opplegg for de urørte boksene: noen ble tappet på, andre ikke.
Alle boksene ble veid med 0,01 grams nøyaktighet før og etter åpning for å måle hvor mye øl som faktisk skummet ut.
Resultatet knuser myten
Forsøket viste at bokser som ikke var ristet, mistet i snitt 0,5 gram øl – uavhengig av om de ble tappet på eller ikke. De rystede boksene mistet i snitt 3,5 gram øl – og igjen spilte det ingen rolle om de hadde fått en lett fingerbanking før åpning.
Forskerne konkluderer derfor: Å tappe på boksen før du åpner den har ingen effekt hvis ølen først er ristet. Boblene i en rystet boks blir nemlig mikroskopiske og sprer seg overalt i væsken. De bryr seg ikke om du banker på.
Kan hjelpe andre drikker
Men alt håp er ikke ute: Forskerne tror trikset kan ha en viss effekt på andre kullsyreholdige drikker som ikke skummer like voldsomt som øl – for eksempel brus i glassflasker eller bokser med lavere trykk.
Konklusjon: Spar deg bryet!
Neste gang noen skal til å åpne en ristet øl, kan du med god samvittighet droppe den teatralske tappingen. Ifølge forskerne spiller det ingen rolle – ølet kommer til å sprute uansett. Kanskje er det heller en påminnelse om å la boksen hvile litt før du åpner, eller aller best: unngå å riste den i utgangspunktet.
Og skulle du glemme deg, har du i det minste et vitenskapelig alibi når ølen renner utover bordet.