Kostråd mot strømmen: Disse bør spise mer rødt kjøtt

02/07/2025 17:03

Yvonne

LIVSSTIL
Foto: Matprat.no
Kosteksperter kommer med et usedvanlig råd, og oppfordrer særlig en gruppe til å spise mer rødt kjøtt.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Fokuset både på klima, miljø og helse de siste årene har fått myndighetene til å endre de offisielle kostrådene. Nå er det ikke lenger anbefalt å spise like mye rødt kjøtt som tidligere.

Men det finnes faktisk èn gruppe av befolkningen som spiser alt for lite rødt kjøtt.

Nå oppfordrer Matprat unge jenter til å spise mer kjøtt.

For lite jern
Årsaken er at norske kostholdsdata viser at over halvparten av kvinner i fruktbar alder får i seg for lite jern, og rundt 1 av 3 ungdomsjenter og gravide kan ha jernmangel.

For lavt jerninntak kan føre til nedsatt immunforsvar, redusert konsentrasjon og lavere fysisk yteevne. Nok jern er også viktig for normal vekst og utvikling hos barn og unge. 

"Jernmangel er et folkehelseproblem, og det er på høy tid å snakke mer om hvordan sikre nok jern i kostholdet. Et variert kosthold med rent rødt kjøtt er gunstig for jernstatus", sier sier Eilin Lundekvam By, ernæringsrådgiver i Matprat.

"Jernmangel rammer særlig unge jenter og kvinner da de har et høyere behov for jern, men det er en del som ikke vet hvilken mat som er bra kilder til jern, legger hun til.

Trenger mer enn en voksen mann
Unge kvinner trenger mer jern enn en voksen mann. Samtidig har kvinner et lavere inntak av rødt kjøtt. Dette kombinert med en økende trend om ønske om å redusere kjøttinntaket, særlig i yngre målgrupper, kan øke risikoen for at jenter og unge kvinner ikke får i seg tilstrekkelig med jern.

Matprat mener det er viktig å få ut balansert og faktabasert kostholdsinformasjon som bidrar til et variert og sunt kosthold og samtidig sikrer nok jern i kostholdet.

"Kjøtt-faktoren"
Hvis du trodde at du kunne få i deg nok jern gjennom andre kilder, mener ernæringsekspertene hos Matprat at man må tenke om igjen. For kjøtt har noe som kalles “kjøttfaktoren”, som øker opptaket av jern fra andre matvarer. Det betyr at å kombinere gode plantekilder til jern, som fullkorn, bønner og linser, med litt rødt kjøtt så får kroppen mer jern ut av måltidet.

"Det er selvfølgelig flere måter å sette sammen et sunt kosthold på, og man må ikke spise rødt kjøtt for å få i seg nok jern. Men, det blir betydelig lettere å få i seg nok jern om man spiser en biff med jevne mellomrom – spesielt for unge jentekropper i vekst som trenger en del jern", slår ernæringseksperten fast.

Jernmangel utvikles gradvis, og mange er ikke klar over at de har lave jernlagre. Kvinner i fruktbar alder er særlig utsatt grunnet menstruasjon, men også små barn, gravide, ammende og idrettsutøvere har økt jernbehov.

Disse gruppene bør i følge Matprat spise mer rødt kjøtt.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se hva som skjer En oppvasketablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller i oppvaskmaskinen. Men visste du at en oppvasketablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?