Det finnes en vitenskapelig forklaring på dette, og den ligger i hjernen din.
En nerveklynge kalt den suprachiasmatiske kjernen, som sitter midt i hjernen, styrer kroppens døgnrytme. Denne kjernen regulerer ikke bare blodtrykk og kroppstemperatur, men også kroppens tidsfornemmelse.
Slik fungerer kroppens indre klokke
Et protein kalt "PER" spiller en avgjørende rolle i søvn-våkne-syklusen. Nivåene av PER stiger og faller i løpet av døgnet, topper om kvelden, og er på sitt laveste om natten. Når nivåene er lave, senkes blodtrykket, og kroppen gjør seg klar for søvn, skriver nyhetsmediet Ladbible.
Ved å følge en fast søvnplan – legge seg og stå opp til samme tid hver dag – lærer kroppen å produsere PER på riktig tidspunkt. Forskere forklarer at PER-nivåene stiger rundt en time før alarmen din går. Dette hjelper kroppen med å våkne gradvis og forberede seg på dagen, slik at du unngår sjokket ved en plutselig oppvåkning.
Når rutine gir resultater
Hvis du våkner før alarmen, er det ofte fordi kroppsklokken din har tilpasset seg en jevn rutine. Kroppen frigjør stresshormoner i forkant for å unngå stresset som oppstår ved brå oppvåkning.
For optimal søvn anbefaler NHS at voksne får mellom syv og ni timer søvn hver natt, mens barn trenger mellom ni og tretten timer.
Neste gang du våkner rett før alarmen, kan du takke den suprachiasmatiske kjernen og PER-proteinet for den presise timingen.