En årlig undersøkelse fra Opplysningskontoret for Frukt og Grønt (OFG), kalt "5 a Day Europe", viser at kvinner spiser betydelig mer frukt og grønt enn menn. Kvinner inntar i snitt 3,7 porsjoner om dagen, mens menn kun spiser 2,9 porsjoner – en forskjell på hele 30 %. Det skriver OFG i en pressemelding.
Størst forskjell til middag
Forskjellen mellom kjønnene er merkbar ved alle måltider, men er mest tydelig til middag, der kvinner ligger langt foran menn i grønnsaksinntak.
Menn synes grønnsaker er krevende
Ifølge undersøkelsen prioriterer kvinner smak og kvalitet når de velger frukt og grønt, mens menn oftere vektlegger praktiske hensyn. Mange menn oppgir at grønnsaker "ikke passer til middagen" eller at det "tar for mye tid å tilberede".
Yngre menn, spesielt i alderen 18–27 år, sier også at de ofte glemmer å bruke grønnsaker eller salat, og at de ikke liker smaken.
"Dette viser at vi må gjøre en innsats, spesielt for den yngre generasjonen", sier Sagen. Hun mener det er viktig å vise hvor enkelt og smakfullt det kan være å inkludere grønnsaker i kostholdet.
"Alt teller, selv paprikaen på gulostskiven! Det er verdt å ta seg bryet", legger hun til.
Partnerens innflytelse på kostholdet
Undersøkelsen viser også at menn spiser mer frukt og grønt når de har en partner. Mellom 40–50 % av menn i alle aldersgrupper oppgir at partneren har en positiv effekt på kostholdet deres.
"Menn som har en partner, spiser mer frukt og grønt, noe som er godt nytt for helsen. Dette gir også håp for unge, single menn som kan finne inspirasjon gjennom fremtidige relasjoner", sier Sagen.
Bra for vekten og helsen
Hun understreker at overvekt og fedme er mer utbredt blant menn enn kvinner, og at et kosthold med minst fem, helst åtte, porsjoner frukt og grønt daglig kan bidra til vektnedgang og forebygge livsstilssykdommer.
"Et høyt inntak av frukt og grønnsaker er nøkkelen til bedre helse", avslutter Sagen.
Les mer om undersøkelsen og dens funn her.