Lege avslører: Derfor kan bare 5 timers søvn føre til "en tidlig død"

22/08/2023 05:30

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foreldrene våre forteller oss alltid hvor viktig det er å få "åtte timers" søvn per natt, og de har kanskje bare et poeng.

Doktor Dan Friederich har advart oss om de potensielt dødelige konsekvensene av å ha mellom fire og fem timers søvn.

"Tror du at du kan overleve på bare fire til fem timers søvn hver natt?" spør Dr Friederich sine følgere.

Den prisbelønte øyelegen fra St. Louis, Missouri, insisterer på at ikke å få nok søvn kan føre til en "tidlig død".

"Og så studier har vist igjen og igjen at den optimale mengden søvn er mellom seks og åtte timer om natten, helst minst syv," forklarte han i en nå viral video lagt ut på TikTok-siden hans.

"Hvis du går mer enn ni timer, er det også dårlig for helsen. Men å sove mindre enn fem er det verste du kan gjøre. "Økt dødelighet over hele linja, hjerte- og karsykdommer, alle typer sykdommer er assosiert med å sove så lite."

Forskning fra 2022 har også antydet at å ha mindre enn fem timers søvn om natten kan øke sjansene for en eldre persons risiko for tidlig død med en fjerdedel.

Funnene – som ble utført av University College London – var basert på 7.864 personer over 50 år i Storbritannia.

Hovedforfatter Dr Severine Sabia sa: "Multimorbiditet (tilstedeværelsen av 2 eller flere langsiktige helsetilstander) øker i høyinntektsland og mer enn halvparten av eldre voksne har nå minst to kroniske sykdommer.

«Dette viser seg å være en stor utfordring for folkehelsen, ettersom multimorbiditet er assosiert med høy bruk av helsetjenester, sykehusinnleggelser og funksjonshemming.

"Når folk blir eldre, endres søvnvaner og søvnstruktur. Det anbefales imidlertid å sove i syv til åtte timer om natten – da søvnvarighet over eller under dette tidligere har vært assosiert med individuelle kroniske sykdommer.

"Våre funn viser at kort søvnvarighet også er assosiert med multimorbiditet."

Legen har gitt oss litt veiledning om hvordan vi kan få en bedre natts søvn.

"For å sikre en bedre natts søvn, er det viktig å fremme god søvnhygiene, for eksempel å sørge for at soverommet er stille, mørkt og en behagelig temperatur før du sover," sa han.

"Det anbefales også å fjerne elektroniske enheter og unngå store måltider før sengetid. Fysisk aktivitet og eksponering for lys i løpet av dagen kan også fremme god søvn."

Læs også:

Kjent TV-kokk har gått bort: Han ble 57 år gammel Den populære TV-kokken ble bare 57 år gammel.
Politiet advarer mot iPhone Politiet har utstedt en presserende advarsel om en ny funksjon i den siste iterasjonen av iOS.