Legger du oppvasken i bløt? Ekspert advarer mot uvanen

31/01/2024 12:00

Emma

LIVSSTIL
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Det er en bakteriebombe.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Hvis du er en av de menneskene som stikker sine skitne retter i vasken for å «suge» en stund før du vasker opp, er det bare å revurdere handlingene dine.

Det skriver Ladbible.

I utgangspunktet har alle gjort dette på et eller annet tidspunkt, enten ut av en tro på at oppvasken vil gjøre rengjøringen enklere eller bare ren latskap.

Tar ikke oppvasken

Eksperter advarer imidlertid om at det faktisk ikke er en god idé, for selv om sluttproduktet ser rent nok ut, kan det krype med skadelige bakterier som bare venter på sjansen til å skade deg.

Lektor Barbara Mullan fra Curtin University, Australia, advarte om at det å ikke ta oppvasken og la den ligge i bløt var en fin måte å bygge opp bakterier og spre dem rundt i hjemmet.

Hun fortalte ABC at å forlate skitne retter som fortsatt hadde biter av mat på dem, var en stor bakteriell risiko, og bakterier kunne holde seg i live i flere dager.

"Til slutt, hvis du forlater skittent servise og det er mennesker i huset, og muligens dyr, vil de sannsynligvis spre bakterier rundt," sa hun.

"Bakterier vil forbli levende på overflater, selv rene overflater, i opptil fire dager."

På retter som har forurensning som matpartikler, kan bakterier holde seg i live i svært lang tid.

Ikke bløtlegging av svampen

Å stikke fatet i vasken og la det trekke kan bidra til å spre bakterier som kan forårsake gastrointestinale problemer, og det blir enda verre hvis du lar børstene eller svampene suge i det gylne vannet.

Professor Mullan foreslo at en oppvaskmaskin var det beste stedet for skittent servise, da det var et "innesluttet" miljø som ville være vanskeligere for bakterier å spre seg i.

Men hvis du vasker oppvasken i vasken, anbefaler hun at du bruker vann som er så varmt som mulig, til det punktet du bør bruke gummihansker for å takle høyere varme.

I tillegg bør du bruke vaskemiddel og ikke bare varmt vann, og å skrubbe hardt slik at du beveger matbitene med "brute force".

Du bør også være klar over hvor rene filler, svamper og børster faktisk er, da hun advarte om at de vanligvis var "det skitneste på kjøkkenet ditt".

Til syvende og sist var målet hun foreslo for folk å unngå "bakteriesuppen", som ble dannet ved å la skittent servise ligge i lunkent vann i lang tid. Bakteriesuppe, det er noe du ikke vil ha i nærheten av tallerkener, boller og bestikk.