Lider du av nattesvette? Her er noen tips til hvordan du kan unngå det

14/09/2023 18:30

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De fleste har opplevd å våkne midt på natten og badet i svette, og det er absolutt ikke særlig behagelig, nå kommer tips til hvordan du kan unngå det.

Nesten alle mennesker vet hvordan det er å svette, for eksempel når været er varmt, eller hvis du er fysisk aktiv eller trener.

Når kroppen blir varm og overopphetet, produserer svettekjertlene over hele kroppen væske, som legger seg på huden og dermed bidrar til å kjøle ned kroppen. Det er en helt normal reaksjon og er viktig for å regulere temperaturen i kroppen og beskytte den mot overoppheting.

Men faktisk kan svie også oppstå når du ligger helt stille og sover og føre til at du plutselig våkner i løpet av natten.

Med nattesvette oppstår plutselig og voldsom svetteutslipp om natten, og det er et symptom på overdreven svetteproduksjon.

Nattesvette er ganske vanlig og kan forekomme av og til eller noen ganger flere netter på rad. Nattesvette rammer både menn og kvinner og spesielt personer mellom 20-65 år.

Selv om nattesvette kan være veldig plagsomt og i noen tilfeller påvirke søvnen, er det veldig normalt og vanligvis ufarlig.

Årsak

Nattesvette kan for eksempel skyldes at du har på deg for mye klær når du sover, at dynen din er for varm, at temperaturen på soverommet er for høy, eller at madrassen er for gammel, så det kan ikke lenger transportere bort svetten.

Noen opplever også nattesvette i forbindelse med graviditet eller overgangsalder, akkurat som det i noen tilfeller kan skyldes f.eks. for lavt blodsukker eller stoffskiftesykdom.

I sjeldne tilfeller kan det være tegn på alvorlig sykdom. For eksempel ses nattesvette ved enkelte former for kreft og skyldes dannelse av kjemiske stoffer i kroppen, som påvirker temperaturen.

Gode ​​råd: Hvordan unngå nattesvette

  • Sørg for at det er et behagelig inneklima på soverommet. Luft godt ut før du legger deg og hold temperaturen under romtemperatur, gjerne rundt 18-19 grader

  • Unngå syntetisk sengetøy, som hindrer huden i å puste. Velg heller sengetøy laget av naturlige materialer som lin eller bomull, da disse materialene er mer pustende.

  • Sover du med en tykk dyne kan du vurdere å bytte den ut med en såkalt sommerdyne eller et vatteppe. Unngå puter med syntetisk fyll, som gjør det vanskelig for kroppen å puste.

  • Unngå å drikke alkohol, kaffe og andre koffeinholdige drikker to til tre timer før du skal sove, da dette får kroppstemperaturen til å stige og stimulerer svetteproduksjonen

  • Slutt med sterk og krydret mat rett før leggetid. Når du spiser chili eller krydret mat, blir hjernen lurt til å tro at noe gjør vondt, og at det er en betennelse på vei. Som et forsvar mot den innbilte betennelsen starter hjernen svettekjertlene å produsere væske, som kan rense den ut.

  • Prøv å gjøre avslappende pusteøvelser før du legger deg og igjen hvis du våkner med en brennende følelse.