Mange gjør denne feilen: Slik bør du oppbevare løk

16/10/2023 14:00

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I mange hjem er det en svært vanlig feil når det gjelder oppbevaring av løk.

Løk er mer eller mindre fast inventar i de fleste hjem når det kommer til kjøkkenet. Den brukes i utallige middagsretter og gir en fantastisk smak til maten.

Men faktisk er det mange som oppbevarer løken feil og dette kan forkorte holdbarheten til løken. Oppbevares den derimot riktig, holder den seg fersk i mye lengre tid.

Mange oppbevarer løk i romtemperatur – og faktisk er ikke dette særlig bra for løken. Den holder seg best på et kjølig sted.

Generelt er ikke et varmt og fuktig miljø spesielt bra for det – og det samme gjelder oppbevaring i plastpose.

I stedet må du oppbevare løken på et kjølig sted – men ikke i kjøleskapet, med mindre det for eksempel er hakket løk. Løken oppbevares best ved en temperatur på 5-6 grader.

I tillegg bør du ikke oppbevare løkene dine sammen med poteter, da dette også bidrar til forringelse.

Hvordan hakke løk uten å få vann i øynene

De fleste kan nikke gjenkjennende til at øynene begynner å renne når de hakker løk. Det kan være en utfordring, spesielt hvis du ofte bruker løk i maten.

Det ville vært mye lettere der om du kunne hakket det opp uten at tårene renner – og det viser seg faktisk at du kan.

De fleste av oss kjenner ham fra en rekke matshow, nemlig den – noen ganger – høylytte stjernekokken, Gordon Ramsey.

I en video på YouTube viser han hvordan du kan hakke løk enkelt og greit uten at tårene renner. Det viser seg at mange av oss ofte gjør den feilen å kutte av de to sidene der roten er.

Det bør unngås, for faktisk er det der saften som får øynene til å renne kommer fra.

Unngå å kutte dette

Du må derfor skjære løken i to, slik at den deles i to halvdeler på langs – i stedet for å kutte av «endene» (røttene, red.).

Da bruker du tre fingre, med den fremre som "styrer" kniven, slik at du også unngår å kutte i fingrene. Først skjærer du løken i tynne skiver i en retning, hvoretter du "samler" løken og skjærer i midten av løken.

Så kan du kutte den i små biter.