Mange nordmenn vet ikke dette: Derfor må du ta det på alvor hvis du snorker

31/07/2023 17:30

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan være farligere enn du tror.

Mange snorker fra tid til annen, og for de fleste er det helt ufarlig. Men få mennesker vet at snorking også kan være et tegn på en alvorlig helsetilstand som kan være livstruende.

Snorking kan indikere høyere risiko for hjerneslag og hjerteinfarkt, da søvnapné kan føre til høyt blodtrykk, diabetes type 2 og hjertesykdom.

Personer med søvnapné er ofte slitne på dagtid på grunn av dårlig søvnkvalitet, noe som også øker risikoen for alvorlige ulykker.

Søvnapné er en tilstand der pusten stopper og starter under søvn.

Den vanligste typen kalles obstruktiv søvnapné (OSA). Det er viktig å få behandlet tilstanden så raskt som mulig, da det kan få fatale konsekvenser.

I tillegg til flere alvorlige sykdommer kan søvnapné også gi konsentrasjonsproblemer på jobb eller skole, humørsvingninger og depresjon. Det skriver sosialnytt

Tilstanden oppstår når luftveiene blir for trange under søvn, og forhindrer riktig pust. Det er mange årsaker til søvnapné, men ofte er sykdommen relatert til overvekt, sterk nakke eller aldring.

Hvis andre i familien har denne tilstanden, har du høyere risiko for å utvikle søvnapné. Men det er også en rekke andre faktorer som gjør det mulig å utvikle den.

Røyking, alkoholforbruk, store mandler og kols er blant de som bidrar.

I tillegg oppstår søvnapné oftere hvis du sover på ryggen. Symptomer på søvnapné oppstår hovedsakelig under søvn.

De inkluderer blant annet at pusten stopper og starter, og at gispe- eller snorkelyder kommer fra den sovende. Noen ganger kan det høres ut som om personer med søvnapné blir kvalt.

Fordi det hindrer pust, fører søvnapné ofte til at folk våkner mye, og når en person med søvnapné sover, er det høy snorking.