Med eller uten vaskemaskin: Slik fjerner du gule flekker fra puten

27/02/2024 11:00

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Ekspert anbefaler en spesiell blanding som kan kvitte seg med nesten alle flekker!

Knapt noe føles sprøere enn å ta dekselet av den gamle puten og se de gule flekkene og flekkene som har utviklet seg på selve puten.

Døde hudceller, svette, sminke og sikle (ja, sikle ...) vil til slutt sette sitt preg på vår myke nakkestøtte, som vi tilbringer en tredjedel av dagen vår i selskap med. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at puter også blir slitt og misfarget.

De gule flekkene kan være noe så frastøtende å bli konfrontert med, og vår første impuls er sannsynligvis å rense den eller kaste den, fordi den rett og slett ikke kan reddes.

Men ikke løp ut og kjøp en ny pute - fordi den gule misfargingen KAN fjernes...Og det er ikke engang spesielt vanskelig.

British express.co.uk har tatt en prat med rengjøringsekspert Joan Clark, og hun forteller at fremgangsmåten avhenger av hva puten din er laget av.

Hvordan fjerne gule flekker med vaskemaskinen

Først av alt, sørg for at puten din kan vaskes i maskin. De aller fleste kan, men det er likevel viktig å lese etiketten nøye.

Polyester kan vanligvis gjøres rent og pent med en enkel tur i vaskemaskinen, men hvis vi snakker skumputer, kan du la vaskemaskinen få en hviledag.

Joan Clark foreslår i stedet at du lager en blanding av natriumkarbonat (også kalt vaskebrus), hvit eddik, vaskemiddel og oppvaskmiddel. Legg deretter puten i vaskemaskinen og tilsett blandingen som du normalt vil legge vaskemiddel til et tøy.

Fordi blandingen er tykkere enn vanlig vaskemiddel, fester den seg til overflaten av puten. Dette betyr at du må ta en ekstra vask med bare varmt vann for å rengjøre puten helt.

Clark sier at blandingen også kan brukes til å fjerne gulaktige flekker og flekker fra klær som t-skjorter og skjorter.

Hvordan fjerne gule flekker UTEN vaskemaskin

Hvis puten din må vaskes for hånd, anbefaler Joan Clark å fylle et stort badekar med varmt vann og tilsette ca 60 ml vaskemiddel. Du bør imidlertid unngå å bruke kokende vann, da det kan skade fibrene i puten.

Hvis puten er sterkt påvirket av gule flekker, kan det også være en ide å legge til 60 ml blekemiddel. Hvis du ikke har lyst til å bruke blekemiddel, kan du i stedet bruke natron og eddik, som du skrubber inn i puten med en gammel tannbørste.

Legg puten i vannet og "elt" den forsiktig med hendene slik at vaskemiddelet kan få muligheten til å fungere godt inn i materialet. Ta puten ut av vannet og skyll den under kaldt vann for å vaske bort såpe og smussrester.

Clark advarer mot å vri puten. Det kan ødelegge mikrofibrene. I stedet klemmer du puten forsiktig for å få så mye vann ut av den som mulig.

Deretter er det bare å la puten tørke. Hvis den takler en tur til tørketrommelen, anbefaler Clark å kaste noen tennisballer i tørkingen, da dette vil hjelpe puten til å bli "luftig opp".