Ernæringsforskning utfordrer fem seiglivede myter.
Akkurat nå leser andre
Kjøtt har i årevis vært en selvfølge på norske middagsbord. Men stemmer det egentlig at vi trenger det for å bli mette, holde kroppen i gang eller få de viktige næringsstoffene? Ernæringsforsker Daniel Ibsen ved Steno Diabetes Center i Aarhus og Aarhus Universitethar sett nærmere på noen av de vanligste påstandene. Det skriver DR.
1. «Kjøtt metter mer enn grønnsaker»
Ja, kjøtt inneholder protein som bidrar til metthet, men det betyr ikke at det alltid metter mer enn grønnsaker. Metthet handler også om tekstur, energiinnhold og fiber. Kokte poteter, for eksempel, har lav energitetthet og gir god metthet. Sammenligner man kalorimengde for kalorimengde, finnes det flere typer plantebasert mat som metter minst like mye som kjøtt.
2. «Du må spise kjøtt hvis du trener»
Dette er en seiglivet myte. Kroppen trenger protein for å bygge muskler, men det må ikke komme fra kjøtt. Kornprodukter, belgfrukter, meieriprodukter og til og med grønnsaker kan bidra med mer enn nok. De fleste nordmenn får i seg rikelig med protein allerede. Spiser du plantebasert, er det viktig å variere for å dekke behovet.
3. «Du får vitamin- og mineralmangel uten kjøtt»
Planter og frukt inneholder faktisk ofte mer vitaminer og mineraler enn kjøtt. For eksempel finnes ikke C-vitamin i animalske produkter. Det eneste man bør være spesielt oppmerksom på, er vitamin B12, som hovedsakelig finnes i kjøtt og animalske produkter. Går man helt over til plantebasert kosthold, må man være bevisst på dette.
4. «Kjøtt holder kroppen i gang»
Dette handler mer om vane enn vitenskap. I virkeligheten er det nok å spise kjøtt et par ganger i uken, spesielt dersom du også får i deg egg, melk eller yoghurt. Kornprodukter som havregryn og grovt brød står for en betydelig andel av proteininntaket vårt i Norge.
5. «Rødt kjøtt er nødvendig for å få jern»
Les også
Det er sant at kroppen lettere tar opp jern fra kjøtt, men det betyr ikke at det er eneste kilde. Grønnsaker som brokkoli og spinat inneholder også jern. Det går fint an å dekke jernbehovet gjennom et variert plantebasert kosthold.