Nå har vi brukt opp jorda for i år

25/07/2025 12:02

Martine

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Nå er det slutt på det naturen klarer å gi oss i år, og vi lever nå på lånt natur.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Regnet faller, hetebølgene raser, og naturen sliter med å henge med. Likevel fortsetter menneskeheten å forbruke som om jorda har uendelige ressurser.

WWF Verdens naturfond slår alarm: 24. juli var Earth Overshoot Day – datoen som markerer at vi har brukt opp alle jordas fornybare naturressurser for 2025.

Resten av året lever vi på naturens kredittkort.

Et globalt overforbruk
Dagen beregnes hvert år av Global Footprint Network, og i år kom den tidligere enn noen gang. I fjor var datoen 1. august – nå er den 24. juli.

Det betyr at vi globalt sett bruker ressurser som om vi hadde 1,8 jordkloder. Vi forbruker rett og slett mer enn planeten vår tåler.

"Nå har vi igjen dratt kredittkortet og handler uten å tenke på regninga. Det får konsekvenser", sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

Hun peker blant annet på de ekstreme hetebølgene i Europa i sommer som et varsel.

Norge er i toppen – på verstinglista
Norge er blant de verste: Vi hadde vår egen "overforbruksdag" allerede 16. april!

Hvis alle i verden hadde levd som oss, ville vi trengt 3,6 jordkloder. Og bare to prosent av materialene vi bruker her til lands blir resirkulert.

"Vi lever i en bruk-og-kast-kultur, og det sløser vi oss inn i krise med. Vi trenger sterkere politiske grep for å stoppe overforbruket og kreve bedre løsninger", sier Andaur.

Foto: Global Footprint Network / WWF Verdens Naturfond / PR

Valget kan bli et vendepunkt
Høstens stortingsvalg blir avgjørende, mener WWF.

Over halvparten av norske velgere sier at natur og klima blir viktige saker for hvem de stemmer på. Hele 70 prosent er bekymret for overforbruk av ressurser.

Andaur oppfordrer alle til å bruke stemmen sin klokt i september.

"Det viktigste vi kan gjøre i år, er å stemme på politikere som tar klima og natur på alvor", sier hun.

Tiden for å handle er nå
Det er fortsatt mye vi kan gjøre – både som enkeltpersoner og som samfunn.

Men tiden renner ut. Å leve på naturens kreditt er ikke bærekraftig i lengden. Nå må vi velge løsninger som varer – og politikere som tør å prioritere planeten.