Når du velger frukt på butikken bør du bruke "husnøkkeltrikset": Du vil ikke angre

01/06/2025 06:00

redaktion

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Husnøkkeltrikset er ganske genialt.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Forbrukere har i dag tilgang til et bredt utvalg av frukt og grønnsaker året rundt, men dette kommer ofte med en pris.

Mange frukter behandles med voks for å forlenge holdbarheten og forbedre utseendet.

Men kan det unngås? Svaret er kanskje.

Ifølge Executive Digest finnes det minst ett triks som kan hjelpe deg med å velge de minst bearbeidede fruktene når du er i frukt- og grøntavdelingen i supermarkedet.

En enkel test med husnøkkelen

Helseekspert Fabius Antal har enkle råd.

Bruk fastnøkkelen din til å skrape overflaten av frukten. Hvis det dukker opp en hvit masse når du gjør det, har frukten sannsynligvis blitt behandlet med voks.

Dette er spesielt vanlig for epler, som ofte poleres for å se mer attraktive ut i butikkhyllene.

Ifølge eksperten er det viktig å være oppmerksom på disse behandlingene, da de kan være forbundet med uønskede kjemiske rester.

Hans anbefaling er å vaske eller skrelle frukten – eller velge produkter fra lokale produsenter, hvor risikoen for den typen behandling er lavere.

Når du utfører trikset, må du selvfølgelig være forsiktig så du ikke «ødelegger» frukten på noen måte, for da må du uansett betale for den.

Sesongens frukt og grønnsaker

Å velge frukt og grønnsaker som er i sesong her hjemme, er en enkel, men effektiv måte å spise mer bærekraftig på. Både miljøorganisasjoner som Naturvernforbundet og Greenpeace trekker frem dette som et viktig klimatiltak i hverdagen.

Når du handler etter sesong, får du ikke bare kortreist og ferskere mat – du bidrar også til å redusere miljøbelastningen. Her er noen av fordelene:

  • Lavere CO₂-utslipp – fordi maten ikke må fraktes langt med fly eller lastebil.

  • Støtter norske bønder – og bidrar til et mer robust, bærekraftig jordbruk.

  • Bedre smak og mer næring – mat som får vokse naturlig i riktig klima smaker rett og slett bedre.

Ved å velge rotgrønnsaker om høsten, bær om sommeren og kål i vintermånedene, gjør du et valg som er både sunt og smart – for deg selv, for norsk landbruk og for klimaet.