For mange er kaffe dagens livredder. Den pålitelige koppen som løfter oss fra ettermiddagstrøttheten og får oss gjennom en time til foran skjermen. Men den kan også være din største søvntyv.
Ny forskning fra Universitetet i Montreal har avslørt at bare to kopper kaffe etter middag kan forstyrre hjernens søvnrytme. Ikke fordi du nødvendigvis sover mindre, men fordi du sover annerledes. Og det kan få konsekvenser.
Det skriver Daily Mail.
Forskningsteamet, ledet av professor Philipp Thölke, undersøkte søvnen til 40 friske voksne i alderen 20 til 58 år. De fikk enten koffein tilsvarende to kopper kaffe eller placebo, uten at de selv eller forskerne visste hvilken.
Deretter var alt som trengtes å overvåke søvnen deres, noe som ble gjort ved hjelp av et elektroencefalogram, som måler hjernens elektriske aktivitet.
Resultatene var slående: Koffein forstyrret den såkalte ikke-REM-søvnen – eller den dype, avslappende søvnfasen der kroppen regenererer seg, immunforsvaret styrker seg og hjernen slår seg av. Under påvirkning av koffein forble hjernen i en slags «standbymodus» med flatere og mindre komplekse signaler. Søvnen ble rett og slett mer overfladisk.
Yngre deltakere, i alderen 20 til 27 år, var spesielt sårbare for effektene av koffein, som forskerne tilskriver et høyere antall adenosinreseptorer i hjernen. Adenosin er kjemikaliet som naturlig gjør oss slitne – og koffein blokkerer effektene.
Dette betyr at selv om du kanskje sovner etter en sen kopp kaffe, er det ikke den typen søvn kroppen din trenger. På lang sikt kan det føre til en rekke helseproblemer: høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, fedme, diabetes og svekket mental helse.
Så neste gang du tar en ny ettermiddagskaffe, bør du vurdere alternativer. En koffeinfri kopp. En urtete. En kort spasertur. Alt som ikke stjeler den dype nattesøvnen din.