Ny forskning avslører: Slik bør du sove for å optimalisere helsen din

14/11/2023 09:00

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Alle vet hvor viktig søvn er for ens helse, og nå viser ny forskning at hvilken side du sover på faktisk påvirker helsen din.

Hvordan du sover kan faktisk påvirke helsetilstanden din, og du vet det sikkert selv. Forskjellen på om du har hatt en god og dyp natts søvn, eller om den har blitt avbrutt gjentatte ganger.

Dette er bare ett av eksemplene på hvor viktig søvn er for oss mennesker, og vi bør derfor også gjøre det vi kan for å forbedre den. Nå viser forskning at det er helsemessige fordeler ved å velge venstre side som sovestilling.

Dr. John Douillard fra LifeSpa deler innsikt i tre viktige grunner til å snu venstre side til din fordel. For det første konkluderer forskningen med at å sove på venstre side er minst skadelig for ryggen.

Denne posisjonen reduserer belastningen på øvre del av rygg og hofter sammenlignet med å sove på rygg, som over tid kan ha positive effekter på kroppen.

Doktor Douillard understreker også at fordøyelsessystemet har godt av søvn på venstre side. Maten beveger seg raskere fra tynntarmen til tykktarmen, noe som kan forbedre fordøyelsen.

En anbefaling inkluderer hvile på venstre side i 10 minutter etter måltider for å øke fordøyelsen. En annen fordel med å sove på venstre side er støtte for lymfesystemet, som hovedsakelig er plassert på venstre side av kroppen.

Å sove på venstre side lar hjertet og milten slappe av bedre, noe som potensielt reduserer langvarig stress.

Til slutt viser forskning at å sove på venstre side kan redusere risikoen for halsbrann. Denne fordelen skyldes magesekkens form og dens posisjon i forhold til spiserøret.

Ved å unngå avslapping av lukkemuskelen mellom magesekk og spiserør kan risikoen for sure oppstøt reduseres.

Selv om det ikke finnes en sovestilling som passer alle, tyder forskning og ekspertuttalelser på at venstresidesøvn kan ha omfattende helsemessige fordeler.

Læs også:

Norsk duo med trist melding Duoen kommer nå med en trist melding.