Ny studie avslører: Disse delene av kyllingen kan være direkte helsefarlige – spiser du dem?

08/07/2025 17:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Selv om kylling er en gjenganger på norske middagsbord, advarer eksperter nå mot flere deler av fuglen som kan være overraskende farlige – til tross for grundig steking.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

En fersk kinesisk undersøkelse peker nemlig på at alt fra kyllingeskinn til hals kan skjule bakterier, parasitter og til og med rester av giftstoffer. Les hvilke deler du bør styre unna neste gang du lager kyllingmiddag.

1. Kyllingskinnet: Fettbombe med bakterier
Det sprø skinnet er mange sitt høydepunkt, men det består nesten bare av fett og kan skjule bakterier – selv etter steking. Spesielt hvis fuglen ikke er varmebehandlet tilstrekkelig.

2. Lunger: Skjuler farlige parasitter
Selv om kyllingelunger sjelden brukes i Norge, brukes de i enkelte kulturer. Lunger kan inneholde parasitter og mikroorganismer som overlever tilberedning, og øker risikoen for matbåren sykdom.

3. Hodet: Kan samle giftstoffer
Noen koker kyllinghoder i kraft eller suppe, men hodet kan akkumulere pesticider fra fôr og forurensning fra omgivelsene. Økt inntak kan øke risikoen for ønskede stoffer i kroppen.

4. Tarmer: Bakteriebombe
Tarmene er en kjent bakteriefelle. Uten profesjonell rensing kan de inneholde sykdomsfremkallende bakterier, og bør unngås helt.

5. Føtter: Fullt av bakterier
Kyllingføtter er delikatesse i deler av Asia, men siden de tråkker i alt, kan de være fulle av bakterier og smuss. De krever ekstremt grundig rensing.

6. Hjertet: Ikke for store mengder
Kyllinghjerte er proteinrikt, men kan inneholde stresshormoner som fuglen har produsert før slakt. Derfor bør det kun spises i moderate mengder.

7. Kråsen: Kan skjule stein og bakterier
Kyllingens kråse fungerer som fuglens "mage" og kan inneholde steiner og rester som kan føre med seg bakterier hvis den ikke er renset grundig.

8. Halsen: Samler bakterier
Halsen brukes ofte i fond, men har mange kriker og kroker hvor bakterier kan skjule seg. Disse overlever i noen tilfeller vanlig koking.

9. Vingespisser: Lite mat, mye risiko
Vingespissene inneholder minimalt med kød og mest skinn og ben. Det gir lite næring og kan i tillegg skjule fett og bakterier.

10. Blodrester i knokler
Blod i beinmargen kan ligge igjen etter slakting, og hvis kyllingen ikke er gjennomstekt, kan dette være en bakteriekilde.

"Mange tror at grundig steking er nok, men disse delene bør helst unngås helt", sier eksperter bak studien.

Neste gang du lager kyllingmiddag, kan det derfor være smart å fokusere på bryst og lår, som gir mest rent kjøtt og minst risiko.

Læs også:

Hva brukes det tredje rommet i vaskemaskinen din til? Få vet det, men her er svaret Vi vasker alle klær, men det viser seg at mange av oss plasserer vaskemiddelet feil i maskinens rom. Det største mysteriet er imidlertid det tredje rommet. Hva brukes det til? Her får du svaret:
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.