De fleste foreldre vil si at de elsker alle barna sine likt og aldri kunne drømme om å gjøre en forskjell. Men en ny studie avslører noe annet:
Noen barn blir behandlet bedre enn sine søsken. Og nå kan forskere sette ord på hvem som oftest er foreldrenes favoritt.
Fødselsrekkefølge, kjønn og temperament spiller alle en avgjørende rolle i hvem som blir foreldrenes favorittbarn.
Det skriver den danske avisen Berlingske.
"I årtier har forskere visst at forskjellig behandling fra foreldrenes side kan ha langvarige konsekvenser for barna", sier Alexander Jensen, ph.d. og lektor ved Birmingham Young University i en pressemelding.
Han er en av hovedforfatterne bak studien.
"Denne undersøkelsen hjelper oss med å forstå hvilke barn som oftes blir favorisert", legger han til.
Disse favoriseres
Undersøkelsen viser at særlig pliktoppfyllende døtre, og i det hele tatt barn som er pliktoppfyllende og lettere å omgås, ofte blir bedre behandlet av foreldrene enn søsken.
Barnepsykolog Gitte Haag forteller at mange foreldre har et favorittbarn, men opplever det som tabu å snakke om det. De vil ofte ikke beskrive det ene barnest som et favorittbarn, men innrømmer at de kan forskjellsbehandle og noen ganger være mindre kjærlig overfor et barn som de opplever er vanskeligere å håndtere.
Haag forteller forskjellsbehandlingen kan skyldes mange ting. Ofte kan det handle om at barnet ligner en selv, og kan ha karaktertrekk som man gjenkjenner fra seg selv og ikke liker, forteller hun til avisen.
Andre ganger handler det om at barnet er svært annerledes enn en selv, og man som foreldre har vanskelig for å gjenkjenne og relatere til et reaksjonsmønster.
Slik påvirker det barna
Forskjellsbehandling kan skape større avstand og sjalusi mellom søsknene.
"Hvis ett av barna har en opplevelse av at foreldrene har en annen favoritt enn en selv, kan det bety at vedkommende føler at det er noe galt med en selv", sier Gitte Haag.
Studiet viser at barn som får positiv særbehandling av foreldrene ofte har klare fordeler i forhold til søsknene. Favorittbarn har generelt bedre mentar helse, får høyere karakterer, har bedre evne til å kontrollere egne følelser og får sterkere relasjoner.
De kan dog også noen ganger bli mindre selvstendige enn sine søsken.