Ny studie med bitre nyheter: Øker kolesterolet – men spesielt for menn

25/07/2023 08:30

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ny studie med bitre nyheter for kaffedrikkere.

Hvis du er mann og drikker 3-5 kopper espresso daglig, er det en risiko for at du har forhøyet kolesterol. For kvinner er risikoen bare halvparten så stor.

Dette er konklusjonen i en ny norsk studie fra UiT Artic University of Norway, skriver Heartbeats. Omvendt er filterkaffe assosiert med et høyere nivå av kolesterol for kvinner, men ikke for menn.

Hvis du som kaffedrikker vil holde kolesterolet nede, finnes det heldigvis en løsning. Den er bare ikke like smakfull, og kalles pulverkaffe.

Instant kaffe er sannsynligvis ikke søt musikk i ørene til de fleste kaffedrikkere. Men pulverkaffe inneholder små mengder kolesterolsenkende ingredienser, og har derfor ingen vesentlig sammenheng.

UiT-forskerne har mottatt data fra mer enn 20 000 mennesker, både menn og kvinner, for å lære mer om sammenhengen mellom espressokaffe og forhøyet kolesterol i blodet.

Deltakerne har blitt spurt om hvor mange kopper kaffe de drikker i løpet av en dag og hvilken type kaffe de drikker. Det er tatt blodprøver og målt høyde og vekt.

Til forskernes overraskelse spiller kjønn en vesentlig rolle når det kommer til kaffe. Faktisk var den eneste kaffetypen som ikke hadde noen spesiell effekt på kjønnene såkalt kafeteria-kaffe, skriver Heartbeats.

Ingredienser i kaffe

Det er ikke noe nytt i at blant de viktigste ingrediensene i kaffe er cafestol og kahweol, som begge påvirker kolesterolnivået. Men de er ikke skadelige som sådan, så lenge du holder deg innenfor et moderat inntak.

Kolesterol i seg selv er heller ikke skadelig, tvert imot er det et fett som er nødvendig for en lang rekke av kroppens viktige funksjoner.

Alt skal selvsagt tas med en klype salt her – andre studier har tidligere vist at kaffedrikking fører til et sunnere og lengre liv.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.