Mange nordmenn kjøper plantejord fra lokale plantesentre. Nå er en stor endring på vei etter at myndighetene har valgt å ta drastige skritt for å hjelpe miljøet.
Snart blir det ikke lenger mulig å kjøpe en bestemt type plantejord i butikkene.
Forbyr torvuttak
Regjeringen har besluttet å forby nye uttak av torv fra norske myrområder, som et ledd i arbeidet med å redusere klimagassutslipp og bevare naturmangfold.
Dette vil gradvis få konsekvenser for utvalget av plantejord i butikkene, da torv er en viktig bestanddel i mange hageprodukter.
Det skriver NRK.
Store miljøkonsekvenser
Uttak av torv fra myrer fører til store utslipp av klimagasser. I 2022 ble utslippene fra torvuttak i Norge beregnet til omtrent 83.500 tonn CO₂-ekvivalenter – tilsvarende utslippene fra 58.000 nyere bensinbiler.
I tillegg til klimapåvirkningen, innebærer utgraving av myr ødeleggelse av viktige naturtyper som lagrer karbon og huser et unikt biologisk mangfold.
Torv vokser ekstremt sakte, bare én millimeter per år, og det kan ta naturen tusen år å bygge opp én meter myr. Dette gjør uttakene irreversible i menneskelig tidsperspektiv.
Hva innebærer forbudet?
Forbudet gjelder åpning av nye torvuttak. Dagens torvuttak får fortsette så lenge de fortsatt er i drift. Målet er å stanse videre ødeleggelse av myrarealer, samtidig som myndighetene legger til rette for økt bruk og utvikling av torvfrie alternativer i jordprodukter.
Utfordringer med torvfrie alternativer
Ifølge Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) finnes det ennå ingen fullverdige erstatninger for torv i jordblandinger. Torv har unike egenskaper som vannlagring, lav pH-verdi og lang holdbarhet, noe som gjør det spesielt godt egnet i dyrkingsjord. De torvfrie alternativene som finnes på markedet krever mer vanning, har kortere lagringstid og gir ikke nødvendigvis samme vekstbetingelser.
Det finnes også bekymringer knyttet til konsekvensene av et forbud. Forskere advarer om at det kan føre til økt import av torv eller erstatningsprodukter som kokosfiber, noe som potensielt kan føre til høyere miljøbelastning totalt sett.
Etterspørselen etter torvfri jord øker
Til tross for utfordringene, viser markedet en klar økning i salget av torvfrie jordprodukter. Felleskjøpet rapporterte en femdobling i salget i fjor, mens Hageland så en økning på 37 prosent. Så langt i år har etterspørselen økt ytterligere med 77 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
Mange hageeiere velger nå torvfri jord for å bidra til et mer bærekraftig hagebruk. Selv om prisene er noe høyere, mener mange at miljøgevinsten veier opp for merkostnadene.
På vei mot en grønnere fremtid
Overgangen til torvfrie produkter er en del av et større skifte mot mer bærekraftige løsninger innen jordbruk og hagebruk. Myndighetene signaliserer at det vil komme støtte til utvikling og tilgjengeliggjøring av bedre alternativer.
Endringen kan bety slutten på den tradisjonelle torvbaserte plantejorda, men markerer samtidig starten på en viktig omstilling for å beskytte natur og klima.