Nye forskningsresultater viser at det røde bæret – tyskernes favoritt frukt – kan gjøre mer enn å krydre en salat.
En spesiell ingrediens i tomater ser ut til å kunne lindre symptomer på depresjon.
Ikke bare sunt
Ifølge det tyske føderale senteret for ernæring er tomater nummer én på listen blant våre naboer i sør. Det er ikke vanskelig å forstå: Tomater er fulle av vitaminer, mineraler og såkalte sekundære planteforbindelser.
Men nå har forskere kastet nytt lys over tomatens innhold av stoffet lykopen, og resultatene er lovende – spesielt for de som sliter med humøret.
Lykopen er plantepigmentet som gir tomater den røde fargen. Stoffet har lenge vært kjent for sine antioksidant- og cellebeskyttende egenskaper, men nå viser nye studier at lykopen også kan ha en direkte antidepressiv effekt.
I en studie publisert i Food Science & Nutrition ble mus utsatt for sosial stress, noe som førte til at de utviklet depressive symptomer – akkurat det mange opplever i hverdagen.
Noen av musene fikk et daglig tilskudd av lykopen, mens andre fikk placebo. Resultatet? Musene som fikk lykopen viste mer sosial atferd, beveget seg mer og hadde større livslyst. Hjernen deres viste også økt aktivitet av «BDNF», en nevrotransmitter assosiert med hjernens motstandskraft mot stress og depresjon.
Slik får du mest mulig ut av tomater
Hvis du vil få mest mulig ut av tomatenes gunstige egenskaper, gå for de modne fruktene – eller varm dem opp! Lykopen absorberes best fra tomatsaus, pasta eller gryteretter.
Selv om vi fortsatt venter på studier med mennesker, tyder alt på at tomaten har en annen superkraft. Så neste gang du lager mat, kan du spise tomatene med god samvittighet – kanskje det også er bra for humøret!