Potetmos er en klassisk rett som er elsket av både unge og gamle. Den er enkel å lage og virker nesten umulig å ødelegge – men det finnes potetmos, og så finnes det potetmos.
Det er stor forskjell på en kjedelig, klissete potetmos og en glatt, smakfull puré. Og som alltid er det de små triksene du lærte av bestemor som til slutt utgjør hele forskjellen.
Hemmeligheten bak den perfekte potetmosen
Noen sier at det hele avhenger av potetsorten, andre sverger ved å tilsette en sjenerøs klatt smør eller en klatt fløte for ekstra fylde og smak.
Så er det den evige debatten: Bør du mose for hånd eller bruke en blender? De fleste er enige om at en gammeldags potetmoser gir best konsistens og hindrer at mosen blir som tapetlim. Alt dette hjelper, men det er fortsatt ikke nok hvis du vil lage en skikkelig smakfull potetmos.
Den hemmelige ingrediensen som utgjør hele forskjellen
Hva om det virkelige trikset ikke er det du gjør etter at potetene er kokt, men heller underveis i kokingen? Og nei – vi snakker ikke om melk (selv om det absolutt er et godt triks også) – men noe langt mer smakfullt.
Trikset? Kok potetene i kraft. Enten det er grønnsaks- eller kjøttkraft, legger den til lag på lag med umamismak og aroma som trenger inn i potetene under kokingen – og løfter potetmosen din fra kjedelig til fantastisk. Dette melder medieselskapet NetMums.
Hvilken kraft bør jeg bruke?
Hvis du har det travelt, kan du enkelt bruke en god buljongterning eller buljongpulver. Vær imidlertid oppmerksom på saltinnholdet, ettersom de fleste ferdiglagde varianter allerede er ganske salte, så unngå å tilsette ekstra salt.
Hvis du foretrekker å lage alt fra bunnen av, lag din egen kraft. Du trenger bare en håndfull grønnsaker (gulrøtter, purre, løk), noen urter (som timian eller laurbærblad), og hvis du vil, kan du også bruke litt kjøtt eller et kyllingskrogg. La det småkoke i vann i én til to timer.
Når kraften er silt, kan den oppbevares i kjøleskapet i flere dager – eller fryses i porsjoner, slik at du alltid har den klar når du har lyst på den ultimate potetmosen.