Vi gjør det hele tiden, uten å tenke over det. Men ifølge åndedrætsterapeut og fysioterapeut Lotte Paarup, er det mange av oss som puster helt feil – og det kan koste oss dyrt i lengden.
"Det er synd at vi aldri lærer hvordan vi skal bruke pustemønsteret vårt. Pusten er det mest effektive verktøyet vi har for å skape ro her og nå", sier Paarup, som driver nettsiden aandedraettet.nu.
Pusten din er nemlig ikke bare en automatisk funksjon – den er også et verktøy. En slags fjernkontroll for nervene, energien og fokuset ditt. Det skriver DR.
Nesa: Din nye superkraft
Mange av oss bruker munnen til å trekke pusten, men det kan faktisk gjøre mer skade enn nytte. Munnen er nødløsningen – nesa er det egentlige hovedkontoret for pusting.
"Munnen som hovedluftvei skaper trøbbel med både oksygentilførsel og stressnivå", sier Paarup.
Nesepusting hjelper oss med å roe ned kroppen, forbedre oksygenopptaket og stimulere vagusnerven – en nerve som styrer alt fra puls og fordøyelse til hvordan vi takler stress.
Hvorfor du bør puste langsomt
"Ideelt sett bør vi ikke trekke pusten mer enn fem-seks ganger i minuttet i hvile", ifølge Paarup. Det gir bedre effekt enn mange av dagens stressmestringsteknikker.
Puster du kjapt og overfladisk, får du ikke brukt den nederste delen av lungene, der mesteparten av oksygenopptaket skjer. Resultatet? Du blir mer sliten, mer stressa og må trekke pusten enda oftere.
Kroppen kan bli "stiv i pusten"
Hvis brystkassa er stiv og du ikke får pusten godt ned i magen og rundt i kroppen, kan det blokkere vagusnerven og gjøre alt verre.
"Vagusnerven er som kroppens ladekabel. Hvis du ikke stimulerer den gjennom god pust, fungerer den ikke optimalt", sier Paarup.
Hun anbefaler øvelser med hendene på magen, bevegelser som myker opp brystet, eller stræk som gir plass til bedre pust.
Pust deg rolig – hele veien rundt
Vi er laget for å puste i 3D. Pusten skal kjennes i magen, ryggen, sidene, bekkenet – ja, hele veien rundt. Ikke bare i brystet.
"Lær deg ditt eget pustemønster. Det kan være forskjellen på stress og balanse", sier Paarup.
Neste gang du kjenner deg sliten eller ukonsentrert: Stopp opp. Lukk munnen. Pust inn gjennom nesa. Og kjenn etter.