Putetrekket ditt inneholder flere bakterier enn toalettsetet ditt: Så ofte bør du vaske trekket

17/08/2023 06:30

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Når vi legger det lille hodet vårt på puten om natten, legger vi det faktisk rett oppå mange bakterier.

Selv om putetrekkene kan ha blitt vasket for bare en uke siden, kan de inneholde opptil 17 000 ganger så mye bakterier som et gjennomsnittlig toalettsete.

Dette kommer frem i en ny rapport fra Amerisleep, som omtales av media People.

I studien analyserte Amerisleep veksten av bakteriekolonier på uvasket sengetøy over en periode på fire uker. Amerisleep, som selger madrasser og sengetøy, fant ut at etter en uke inneholder putevar og laken mellom tre og fem millioner CFUer (kolonidannende bakterier) pr. kvadrattomme.

Det betyr at putevar som er vasket for en uke siden har over 17 000 ganger så mange bakterier som et toalettsete, heter det i studien. Enda verre var det med lakenene:

Her samles det nesten 25 000 ganger så mange bakterier som på et gjennomsnittlig dørhåndtak på badet. Det skriver Sosialnytt.

Bakteriene de fant i studien inkluderte også bakterier som forårsaker infeksjoner som lungebetennelse og basill, som er den typen bakterier som vanligvis forårsaker matforgiftning, ble også funnet på sengetøyet.

Og mens å vaske putevarene dine regelmessig er en viktig del av å begrense bakterievekst, på et tidspunkt må du bytte ut putene dine, sier Amerisleep.

Dessuten er bakterier ikke de eneste ubudne gjestene som gjemmer seg i sengen din.

"Svette, hår, spytt, kroppsolje og døde hudceller absorberes av putene dine. Selv om du har et putetrekk, gir det kanskje ikke nok beskyttelse. Alle disse væskene og flakene kan føre til at mugg- og muggsporer samler seg og blomstrer sammen med andre allergener, som forårsaker dårlig lukt. Vasking av puter og putevar kan fjerne lukten, men det hjelper ikke alltid med allergenene, sier Amerisleep i rapporten.

Læs også:

Derfor bør du spise det hvite «rusket» på klementinen Vi alle elsker frukten for sin friske duft, søte smak og at den er så enkel å skrelle. Men det er faktisk det hvite «rusket» som skjuler en skattekiste av næringsstoffer.