Revolusjonere tannhygiene: Forskere oppdager naturlig ingrediens som fjerner 90 % av plakk og hulrom

27/09/2023 06:30

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er store muligheter i å tilsette molekylet i for eksempel tannkrem.

En betydelig del av verdens befolkning opplever pågående utfordringer med tannplakk og hull eller vil møte disse problemene på et tidspunkt i livet.

Selv om tannkrem, munnvann og regelmessige tannlegebesøk hjelper på forebygging, er det alltid rom for forbedring.

Forskere fra Ben-Gurion University of the Negev, i samarbeid med forskningsgrupper fra Sichuan University og National University of Singapore, har oppdaget at 3,3'-Diindolylmethane (DIM), et naturlig forekommende molekyl også kjent som bisindol, kan redusere biofilm , ansvarlig for tannplakk og hulrom, med en bemerkelsesverdig 90 prosent effektivitet.

Dette molekylet har også vist seg å ha kreftforebyggende egenskaper.

Resultatene av forskningen deres ble nylig publisert i tidsskriftet Antibiotics, ifølge SciTechDaily.

Hauger med bakterier i munnen

Munnen fungerer som et ideelt reservoar for bakterier, slik som S. mutans, som antas å være en av hovedårsakene til hulrom. S. mutans trives i det fuktige og sukkerholdige miljøet i munnen etter å ha spist og danner en biofilm som dekker tennene.

Denne biofilmen fører til plakkdannelse, angriper tannemaljen og resulterer i hull.

Forskerne oppdaget at bisindol (DIM) forstyrret denne biofilmen med 90 prosent effektivitet, og hindret bakterienes vekst.

"Det faktum at dette molekylet ble funnet å ha lav toksisitet åpner for mulighetene for å inkludere det i tannkrem og munnvann for å forbedre tannhygienen betydelig," sier hovedforfatter professor Ariel Kushmaro, fra Avram og Stella Goldstein-Goren Institutt for bioteknologiteknikk.

Han er også tilknyttet Ilse Katz Institute for Nanoscale Science and Technology og Goldman Sonnenfeldt School of Sustainability and Climate Change.