Så ofte må den renses: Ellers kan det bli dyrt

01/01/2024 11:00

Emma

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Så ofte må du faktisk rense det.

Stinker det fra sluket i vasken, dusjen eller fra toalettet? Det kan være det første varselet på at vannlåsen er defekt. Da vil nok ikke lukten forsvinne av seg selv over tid.

Vannlåsen finner du under vasken og er til for å forhindre at lukt kommer opp i rommet. Her kan det samle seg fett, hårrester og smuss.

Det forklarer Henrik Plaum, daglig leder i Rørleggerhuset AS, til DinSide.

Slik fungerer vannlåsen

For at vannlåsen fungerer som den skal, må noe av avløpsvannet låses fast ved å bli stående igjen i røret etter at resten er rent ut. Dermed vil det ikke oppstå luftlekkasje fra avløpet og inn i rommet man oppholder seg i.

Blir vannlåsen derimot tom, kan det på sikt begynne å lukte veldig vondt fra sluket.

Årsaken til at vannlåsen blir tom, er at vannet fordamper hvis du ikke bruker dusj, vask eller toalett over tid - dette er også avhengig av temperaturen i rommet.

Må renses

Dersom vannlåsen ikke blir vedlikeholdt og skitt ikke blir fjernet, kan avløpet bli tett og det kan føre til lekkasje, advarer Plaum.

- I første omgang renner vannet unna saktere, og til slutt blir det helt tett, forteller han.

Dersom du ikke renser vannlåsen selv, kan det bli behov for å hyre en rørlegger for å rense den. Det kan bli dyrt.

- Hvis vi må komme utenfor normal arbeidstid på vaktutrykning, vil det koste 6000 kroner. Ordinær pris er under halvparten.

Slik gjør du det

Men du skal ikke være skeptisk til å ta i et tak. Vannlåsen er noe du kan helt fint kan rense selv og bør gjøre regelmessig. Plaum anbefaler at man renser vannlåsen 3-4 ganger i året.

Slik renser du vannlåsen:

  1. Fjern avtagbare skuffer hvis disse står i veien for å komme lett inn til vannlåsen.

  2. Finn frem en bøtte for å samle opp vann, og som settes under når man fjerner vannlåsen. Det kan være greit å ha med en gammel klut eller håndkle hvis det skulle komme noe søl utenfor.

  3. Demonter vannlåsen ved å skru ut/dra ut de ulike rørene fra hverandre. Det er viktig å huske på hvordan delene var satt opp, slik at man monterer de likt tilbake. Se etter blokkeringer i avløpet ovenfra eller videre i avløpet.

  4. Vask og skrubb over de ulike delene. Her kan man bruke ulike rengjøringsmidler, men helst noe som løser opp fett.

  5. Kontroller at delene ser fine og hele ut.

  6. Monter tilbake delene

  7. Kjør en tetthetstest, ved å tette igjen proppen på vasken, fylle opp vasken med varmt vann – deretter løsne proppen. Det er viktig å se at det ikke lekker noe vann fra rørene, da må du se over hvordan du har montert rørene sammen.

  8. Hvis vannet renner tregt unna, eller om man hører klukking fra rørene tyder dette på at det er tett lengre nede i rørene. Da bør man få spylt opp rørene med høytrykkspyling av en profesjonell spyleoperatør.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.