Skal du egentlig tipse på restaurant i Norge? Svaret sjokkerer mange

15/07/2025 20:03

Martine

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Vi har spurt ekspertene – og det du tror er riktig, stemmer kanskje ikke.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det klirrer i kaffekopper og summes lavt rundt bordene. Regningen legges diskret på bordet – og så oppstår spørsmålet mange synes er pinlig å stille: Skal vi tipse?

Er det egentlig vanlig å tipse i Norge, eller har vi bare gjort det fordi vi tror vi må?

KK tok en prat med økonomer og eksperter, og det viser seg at nordmenn har ganske ulike oppfatninger om tipping.

Mange runder opp beløpet “bare for å være på den sikre siden” – men er det egentlig nødvendig?

Ikke som i utlandet
I mange andre land er det helt vanlig å legge igjen en fast prosent i tips når man spiser ute.

I USA for eksempel, er servitørlønnen så lav at tipsen er en stor del av inntekten. Slik er det ikke i Norge.

Her får restaurantansatte fast lønn, og den er ikke basert på tips fra kundene.

Du trenger ikke å tipse
Cecilie Tvetenstrand fra Storebrand, også kjent fra Luksusfellen, sier det klart: "Du trenger ikke tipse når du spiser ute i Norge. Det er ikke forventet."

Samtidig understreker hun at mange gjør det likevel, som en hyggelig gest hvis maten eller servicen var spesielt god.

Det handler om frivillighet, ikke plikt.

Hvis du vil vise at du er fornøyd
Har du hatt en ekstra god restaurantopplevelse? Da er det mange andre måter å vise det på enn å legge igjen penger.

Anbefal stedet videre, legg igjen en god anmeldelse på nettet, eller del det med venner. Det hjelper stedet mer enn du tror – og da kan du selv velge om du i tillegg vil runde opp regningen.

Så hva er konklusjonen?
I Norge er tipping ikke et krav. Du skal aldri føle deg presset til å gjøre det – men det er heller ikke galt hvis du vil.

La opplevelsen bestemme, ikke vanen.