Skal du vanne planter fra toppen eller bunnen? Ekspertene gir svaret

01/02/2024 19:00

Emma Sletta

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Det er en av metodene som som regel er best.

Vanning er den viktigste vedlikeholdsoppgaven du trenger å utføre med planter, spesielt planter dyrket i potter.

Du kan enten vanne planter fra toppen eller bunnen, og hver har unike fordeler. Ofte kan det avhenge av art, vekststadium og vekstforhold hvilken teknikk som er best.

Den generelle tenkningen er at vanning fra bunnen av er den mest effektive måten å vanne planter i potter på. Det suger grundig hele jorda, oppmuntrer til sterk rotutvikling, og kan også bidra til å unngå mange soppsykdommer som følger med vanning ovenfra.

Det skriver Homes &; Gardens.

Dette må du tenke på

Vannplanter fra bunnen av er prosessen med å sette en pott med en plante i en beholder fylt med vann. Denne beholderen kan være en tallerken, bøtte, oppvaskskål eller noe annet som kan holde vann.

Jorden fungerer som en svamp og suger opp vannet gjennom kapillærvirkning. Det er en effektiv måte å vanne planter i containere og kremplanter. Gjennom vanning nedenfra utrydder det vann som går tapt ved å løpe vekk fra overflaten, slik at mer enn bare topplaget er mettet.

Når du dømmer når du skal vanne planter og hvordan du skal vanne planter, prøv å forstå de spesifikke behovene til hver plante.

Noen vil foretrekke å bli vannet fra bunnen, og andre kan trenge topp vanning, for eksempel de i bakken eller i store potter, selv om det er taktikker du kan bruke for å gjøre vanning ovenfra mer effektiv.

Vanningsekspert: Det handler mer om noe annet

Sean Lade, vanningsekspert og direktør for Easy Garden Irrigation, hevder at effektiv vanning handler mindre om vannvolum, men mer om bruk og absorpsjon i rotsonen.

Han forteller Homes &Gardens: "Bunnvanning, basert på kapillærvirkning, trekker røttene dypere for fuktighet, fremmer et sunnere rotsystem, samtidig som risikoen for bladsykdom reduseres ved å holde bladene tørre."

"Denne metoden er vanligvis effektiv for potteplanter, som frøplanter og følsomme arter, selv om kapillærvirkning kan være mindre effektiv i større potter eller mindre absorberende jord."

Vannplanter ovenfra og sprøyting av vann på løvet kan føre til en rekke soppsykdommer, inkludert rust, pulverform mugg og svart flekk.

Når du vanner planter, vil du lede vannet mot bunnen av planten for å få det til røttene, i stedet for bare å skylle plantene ovenfra, da bare vanning av løvet er en vanlig hagevanningsfeil å unngå.

Her må du vanne ovenfra

Lane, prisbelønt landskapsdesigner i mer enn 20 år, anbefaler vanning av sukkulenter, som sedum og echeveria, gjøres best fra toppen, samt aloe vera og calathea.

– Alle disse plantene har lave røtter, så vanning fra toppen gjør at disse grunne røttene får det vannet de trenger, forklarer han og fortsetter:

"Kaktus kan også vannes ovenfra, men i stedet for å bruke en flaske eller vannkanne, fyll bare en bøtte med vann og dypp og senk hele kaktusen og potten. Dette vil vanne planten, men også fjerne støv eller smuss fra selve anlegget.

Større innendørs planter, som tropiske planter og de med brede blader, dra nytte av vanning ovenfra. Det etterligner naturlig nedbør og kan rense støv som har samlet seg på bladene, for eksempel når du vanner en fiolinbladfiken eller gummiplante. I tillegg til rengjøring av støv, kan vanning ovenfra fjerne insekter eller kvaler fra blader og stilker.