Skjulte risikoer i hverdagen: Du bør bytte ut disse produktene regelmessig

20/04/2025 21:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Vanlige kjøkkenredskaper anses ofte for å være holdbare – men noen av dem bør skiftes ut mer regelmessig. En liste avslører hvor skjulte risikoer lurer.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det er visse kjøkkenartikler som du tror ikke har en utløpsdato eller ikke trenger å byttes ut; Imidlertid kan denne listen overraske deg.

Krydder – varer ikke evig: Krydder kan holde seg lenge i spiskammeret, men Colin Smith, eier av Roundabout Catering, har funnet ut at de fleste krydder holder seg i to år.

Men hvis de ikke males, kan de vare i fire til fem år og beholde sin intense aroma. Krydderblandinger, derimot, mister en betydelig mengde av aromaen etter ca. 12 måneder. En smakstest er ofte nyttig.

Hold øye med plastbeholdere og skjærebrett: Matbeholdere i plast er ekstremt nyttige, spesielt hvis du skal pakke lunsj til jobben; Men hvis det dukker opp flekker, må du erstatte dem. Legger du skjærebrett i oppvaskmaskinen, er det sannsynligvis på tide å bytte dem ut, da treverket kan bli skjevt hvis du ikke vasker det for hånd.

Små kjøkkenapparater og frityrkurver som risikokilder: Det sier seg selv at små elektriske apparater som kaffemaskiner eller blendere som ikke lenger fungerer som de skal, skal kasseres. Frityrkurver må skiftes ut oftere enn du tror fordi apparatets ledning kan løsne og utgjøre en matsikkerhetsrisiko under matlaging.

Gummispatel – liten, men viktig: Til slutt bør du bytte ut gummispatelen omtrent hver sjette måned, da den slites mye og til og med kan få sprekker.

Kilde: Chip