Skyller du eplet ditt? Dette bør du gjøre i stedet

12/05/2024 23:04

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Skyller du eplet ditt under vann fra springen før du spiser det? Det viser seg at det er noe helt annet du bør gjøre i stedet.

Det er en vane for de fleste å gi grønnsaker og frukt en grundig skylling under springen før de serveres.

Spesielt frukt som eple, er noe du kan få gjennom hele året, og som likevel også er en populær frukt i de fleste hjem - også mange barn er glad i epler.

Det viser seg imidlertid at når vi skyller eplet under springen i god tro slik at det kan være fri for plantevernmiddelrester og andre ting - er det faktisk langt fra så effektivt som vi tror.

En studie i Journal of Agricultural and Food Chemistry slår nå fast at det finnes en metode som er langt bedre.

Forskere har studert ulike metoder for å få et eple klart til å spises, og det viser seg at det finnes en metode som er langt bedre enn den klassiske, der det skylles rent under springen.

Studien testet ulike metoder.

I forkant av undersøkelsen hadde eplene blitt sprøytet med to vanlige plantevernmidler - ett mot insekter og ett mot sopp.

Tre forskjellige metoder ble deretter testet for å skylle eplene rene for plantevernmidler.

Bør rengjøres annerledes

Følgende metoder ble studert:

- Rengjøring under rennende vann fra springen

- Rengjøring i en blanding av natron og vann

- Rengjøring i blekemiddelløsning (som brukt i næringsmiddelindustrien, red.)

Resultatet var ikke til å ta feil av. Det viste seg at metoden der eplet ble rengjort med en blanding av natron og vann var den mest effektive metoden for å fjerne plantevernmidlene.

Etter en skylling på 15 minutter var 96 prosent av plantevernmidlene mot insekter borte og 80 prosent av plantevernmidlene mot sopp var også forsvunnet.

De to andre metodene var mindre effektive.

De to andre skyllemetodene, vann fra springen og blekemiddel, som ble skylt i 2 minutter i henhold til industristandard, var derfor langt mindre effektive til å skylle epler for plantevernmidler, ifølge studien.

Men en av forskerne bak studien, som heter Lili He, nevner også at til tross for resultatet - vil det sannsynligvis ikke være metoden folk bruker hjemme.

Siden få mennesker vil vente 15 minutter på at eplet skal suge. Men skulle du fortsatt ha tålmodighet til det - så viser forskning tydelig at dette helt klart er den sunneste metoden.

Læs også:

Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.
Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.