Slik blir du kvitt sjalusien din

12/11/2023 10:00

Emma

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Få gode råd for å bearbeide sjalusien og ha et godt forhold.

Savner ikke kjæresten din deg like mye som du savner dem? Tenker du kanskje ofte.

Du ser umiddelbart hvordan kjæresten din sannsynligvis blir fristet uansett hvor han eller hun går. Du blir svimmel og får hjertebank av å lure på hva kjæresten din kan finne på mens du sitter alene hjemme og savner de trygge armene rundt deg.

Hvis du bare kunne få den ekle følelsen bort og tro at din ene fortsatt synes du er den fineste kjæresten på jorden.

Herunder får du oppskriften på hvordan du kan kontrollere sjalusien din.

1. Erkjenn at du er sjalu

Det første skrittet for å beseire din sjalusi er å være oppmerksom på hvordan du føler deg og erkjenne at du er sjalu.

Blir du irritert hvis kjæresten din vil gå ut med venner uten deg? Ser du for deg at kjæresten din er intim med andre når du ikke er der? Hvis du blir sint, irritert eller har hjertebank, kan det godt være fordi du er sjalu.

2. Finn ut hvorfor du blir sjalu

Når du har erkjent at du er sjalu, er neste trinn å finne ut hvorfor du er det.

Det kan være mange grunner. Det kan være fordi ekskjæresten din var utro mot deg, eller kanskje det var du som var utro mot deg. Du kan veldig enkelt tenke at dette alltid er tilfelle når du har vært i et forhold med utroskap tidligere.

Det kan også være fordi du har lav selvtillit. Du kan føle at du ikke er god nok for kjæresten din fordi du tror han eller hun er mye mer attraktiv enn deg. Eller du føler deg mindreverdig fordi du føler at kjæresten din er smartere enn deg.

3. Sånn bearbeider du sjalusien

Skriv ned tankene dine på en blokk: "Jeg blir sjalu fordi:..."

Bare skriv i vei, uten å tenke for mye på hva du skriver. I stedet fokuserer du på hvilke følelser som kommer opp i deg. Etterpå, se på hva du har skrevet og spør deg selv om du virkelig har grunn til å være sjalu, eller hvis du er misfornøyd med deg selv, føler deg utilstrekkelig og usikker.

Snakk om det: Fortell vennen din hvordan du føler deg. Fordi det gjør vondt å være sjalu. Det tapper deg for energi og glød hvis du går rundt alene og lurer på om kjæresten din er utro mot deg. Til slutt er det ikke noe rom i det hele tatt for dine positive tanker og for kjærligheten du vil gi kjæresten din. 

Hvis du ikke liker å fortelle kjæresten din at du er sjalu, begynn med å fortelle vennen din om det. Det hjelper å sette ord på følelsene dine.

Styrk selvtilliten din: Ros deg selv. Si positive ting til deg selv i speilet. Overbevis deg selv om at du ER god nok for kjæresten din. Ellers ville han eller hun ikke ha valgt å komme overens med deg, ville han?

4. Blir du sjalu når kjæresten din er ute?

Distrahere oppmerksomheten din når kjæresten din er ute med venner. Se Sex and the City-serien en gang til, ta neglelakk på tærne eller se en film på Netflix. Gjør avtaler med venninnene dine, slik at du ikke bare går hjem og savner kjæresten. Bruk tiden til å unne deg gode kjæresteopplevelser.

Trening er også en fin måte å behandle ting på. Du avleder tankene dine om sjalusi, og du får utløp for ditt sinne og misnøye. Det gir deg mer energi, og det kan til og med hjelpe deg med å få bedre selvtillit.

5. La kjæresten din være seg selv

Akkurat som du trenger å se venninnene dine og snakke om emner relatert til dem, må kjæresten din også koble fra en gang i blant. Ikke fordi kjæresten din er lei av deg – det er bare noe som føles fint med å snakke med noen som kan relatere. Og det er nok ikke alt kjæresten din er interessert i som du også synes er sinnsykt spennende.

Tenk deg at kjæresten din og vennene dine sannsynligvis sitter og snakker om de siste nedrykkene i fotball mens de spiller Fifa og spiser chips i stedet for middag. Er det ikke veldig fint at du slipper å være vitne til det?

Husk at når kjæresten din har vært uten deg en stund, er det en enda større glede når du må klemme, kysse og lukte på hverandre igjen.

6. Få profesjonell hjelp

Hvis du ikke kan bli kvitt den ubehagelige følelsen av sjalusi i det hele tatt, kan du søke hjelp fra en psykolog eller en parterapeut. For det er ingen grunn til å kaste bort ditt deilige liv på å være trist og sjalu.