Du har kanskje sett det allerede – greinene bøyer seg tunge, og lukten av modne epler henger i lufta. I hager, på gårder og langs veiene: det er eplesesong som aldri før.
Hagene drukner i epler, og alt tyder på at Norge får tidenes største eplehøst. Ifølge VG har både vær, bier og flaks spilt på lag – nå er det bare å finne fram kassa og begynne å plukke.
Rekordår for norske epler
Over 12.200 tonn epler ventes å bli høstet i år – mer enn noen gang før.
Det er både yrkesdyrkere og hageeiere som jubler. Ifølge fruktlagerinspektør Leif Øie i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd er det spesielt gode værforhold som har gjort susen: tidlig blomstring, lite frost, og akkurat passe sol og regn.
Men han advarer også mot uventede trusler som rognebærmøll og hagl.
De mest populære sortene denne høsten blir aroma, discovery og rubinstepp – og de blir å finne i butikkhyllene over hele landet.
Trærne bugner som drueklaser
Hageeiere over hele landet melder om fruktklaser som henger tett i tett – nesten som druer.
Flere år med planting av nye epletrær, kombinert med vær på lag, har ført til dette eplekaoset. Også pærer, moreller og bærbusker som rips og solbær har hatt en fest av en sesong.
Men selv med all denne frukten, må vi fortsatt ha litt flaks fremover. Det trengs fortsatt riktig balanse av sol og regn, og temperaturene bør holde seg stabile. Mikroklimaet spiller også inn, ifølge forsker Siv Remberg ved NMBU.
Dette må du gjøre om du vil ha søte epler
Forskerne anbefaler å tynne ut frukten – ja, det betyr faktisk å plukke bort noe av kartene.
Det føles kanskje feil, men resultatet er verdt det: De eplene som står igjen blir større, søtere og saftigere. Profesjonelle dyrkere gjør dette bevisst, mens mange hageeiere lar trærne stå fulle – og da blir frukten ofte mindre og dårligere.
De som ikke tynner, beskjærer eller beskytter trærne, risikerer dessuten at skadedyrene får overtaket. Resultatet kan bli skuffende, selv med fulle trær.
Nyt eplefesten mens den varer!
Det er ikke hvert år vi får en slik sesong. Så har du et bugnende tre i hagen – gjør som de proffe:
Ta en runde med tynning, plukk tidlig, og ta vare på godsakene. Det er nemlig ikke sikkert neste år blir like bra. Men i år? I år er det bare å fylle fryseren.