Slik kan du se om hunden din har pollenallergi

15/06/2023 22:30

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er ikke bare mennesker som kan få pollenallergi.

Om sommeren øker antallet høysnuesymptomer ikke bare blant mennesker, men også hos hunder. Pets at Home rapporterer at opptil 10 % av hundene i Storbritannia opplever symptomer som ligner høysnue. Disse symptomene faller inn under kategorien "miljøallergier" eller "pollenallergier".

Ifølge Victoria Kerr, en dyreernæringsfysiolog ved Naturo, er høysnuesymptomer hos hunder annerledes enn hos mennesker.

Når hunder blir påvirket av høysnue, frigjør kroppen histaminer for å bekjempe pollen i en allergisk reaksjon. Dette fører til symptomer som betennelse, irritasjon og kløe.

Det britiske metkontoret har utstedt en liste over symptomer å se etter:

  • Slikker og biter potene

  • Overdreven riper

  • Rødhet i huden, spesielt rundt ørene, øynene og mellom potene

  • Rister på hodet

  • Gnir ører eller snute

  • Trøtt eller sløv, spesielt på dager med høyt pollentall

Høysnue kan påvirke alle hunderaser, men noen raser er mer sannsynlig å utvikle symptomer enn andre. Dette er fordi noen raser er genetisk disponert for en allergisk hudtilstand kalt atopi.

I følge en veterinærmanual inkluderer disse rasene blant annet skotsk terrier, labrador retriever og boksere. Imidlertid kan enhver hund utvikle allergier, som kan kreve langvarig behandling.

Selv om det ikke finnes noen kur mot høysnue hos hunder eller mennesker, finnes det behandlingsalternativer og måter å lindre symptomene på.

Dr. Anna Foreman, veterinær hos Everypaw, understreker viktigheten av å kontakte veterinær, da de fleste tilfeller krever medisiner.

I tillegg anbefaler Dr Foreman bruker klorheksidinbasert sjampo regelmessig for å hjelpe hundens hud. Hun legger til at kosttilskudd med Omega 3 og 6 fettsyrer kan bidra til å støtte hudens barriere, selv om de kan være dyre.

Et hypoallergent kosthold kan også være gunstig for å bekjempe hudsykdommer. Dr. Foreman foreslår at hvis dette er utenfor budsjettet, bør du vurdere å sette hunden på en diett med alternative proteinkilder som vilt, and og hvit fisk.

Victoria Kerr anbefaler regelmessig pelsstell. Etter turer kan du tørke eller vaske hundens pels for å fjerne pollen. Å vaske sengetøyet ofte er også en god måte å fjerne pollen på.

Det anbefales også å gå tur med hunden om kvelden eller tidlig om morgenen når pollentallet er lavt.

Ved å være klar over disse symptomene og følge disse tipsene kan hundeeiere hjelpe sine firbeinte venner til å få en hyggeligere sommer til tross for høysnue.