Slik kan kostholdet ditt hjelpe deg med å slutte å røyke

18/01/2024 23:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Slutt å spise disse 5 matvarene når du trenger å slutte å røyke. Eksperten avslører hvorfor.

Når vi ønsker det nye året velkommen, reflekterer mange av oss over nye starter og nyttårsforsetter. Mange røykere lover å avbryte sin dårlige vane, for så å få tilbakefall i løpet av uker.

En ekspert fra gosmokefree.co.uk påpeker at visse matvarer og trening kan spille en viktig rolle i ens suksess med å slutte å røyke.

Det er fem viktige matvarer som bør unngås, da visse ingredienser, som sukker, kan bli vanedannende erstatninger, mens andre kan forverre symptomene.

Unngå krydret, sukkerholdig og stekt mat

Eksperten anbefaler å unngå krydret mat, sukkerholdig snacks, stekt mat og for mye salt. «Det er viktig å være oppmerksom på kostholdet ditt, siden krydret og sukkerholdig mat kan utløse nikotin.

Velger du for sukkerholdig mat når du slutter å røyke, risikerer du å utvikle en sukkeravhengighet som erstatning for nikotin. Stekt mat bør også unngås, da de kan bidra til overflødig fett rundt mellomgulvet og legge press på den."

Pass på overforbruk av salt

"For mye salt kan føre til væskeretensjon i kroppen, noe som skaper ekstra vekt rundt mellomgulvet. Dette gir også ekstra trykk som kan begrense pusten og gjøre det vanskeligere å opprettholde målene dine."

I tillegg fungerer kaffe som en trigger for røyking, da koffeinet i kaffe forsterker sigarettenes stimulerende effekt. Denne vanen kan gjøre det vanskeligere for de som prøver å slutte å røyke.

Håndtere abstinenssymptomer

Vanlige bivirkninger ved å slutte å røyke inkluderer humørsvingninger, hoste, søvnproblemer og usunn mattrang.

"For de som synes det er vanskelig å håndtere bivirkninger, anbefales det å trene pusteøvelser og meditasjon, bygge opp treningsrutinen slik at du får et sunt utløp for frustrasjonene dine, og kontakte en rådgivningstjeneste hvis du trenger å snakke."

Øvelser for å hjelpe med puste utfordringer

De anbefaler øvelser med vekter eller motstandsbånd for å bygge sterkere muskler som er mer effektive til å bruke oksygen. "Pilates er også ypperlig hvis du ønsker å øke lungekapasiteten da det bidrar til å tone lungene, noe som kan redusere kortpustethet," råder de.

"Aerobic øvelser som en rask spasertur eller svømming kan være bra for de som sliter med pusten fordi de har lav effekt. Og mens yoga kanskje ikke virker som et opplagt valg når du slutter å røyke, trener dyp pusting og oppmerksomhet, noe som kan skape stemning. "