Søvnekspert advarer: Vær forsiktig med dette i de kalde månedene

21/09/2023 12:30

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: YouTube / OBS: Genrefoto
Foto: YouTube / OBS: Genrefoto
De kalde månedene gjør søvnen ubehagelig for et stort antall mennesker.

Vi har nå gått inn i høsten, og i tillegg til å vinke farvel til godværet, betyr dette også at det kan bli vanskeligere å sovne.

Når termometeret begynner å falle, blir pusteproblemer og søvnapné mer utbredt, noe som kan gjøre søvnen mer ubehagelig.

Eksperter advarer også om at kjølige temperaturer kan forverre søvnapné, og dette kan få alvorlige helsemessige konsekvenser.

En brasiliansk studie avslørte at søvnapnépasienter opplevde flere respirasjonsstans i de kalde månedene enn i de varme.

Disse «pustestoppene» kan vare fra 10 sekunder til over to minutter og forverre søvnproblemer. Det skriver The Mirror.

Ifølge ResMed, en leder innen søvnterapi, sluttet pasienter å puste i gjennomsnitt 18 ganger i timen om vinteren mot 15 om sommeren.

For å takle disse utfordringene anbefaler eksperter å bruke en luftfukter på soverommet for å bekjempe de negative effektene av den kalde, tørre luften, som kan forårsake munntørrhet og gjøre søvnen ubehagelig.

Å legge til et ekstra pledd eller to til sengen din kan også bidra til å holde deg varm og forbedre søvnkvaliteten.

Det er viktig å merke seg at disse tipsene ikke vil kurere søvnapné, men de kan bidra til å forbedre søvnen din i vintermånedene.

I tillegg spiller sollys en avgjørende rolle for å regulere søvnen din. Ettersom det er færre soltimer om vinteren, produserer kroppen mer melatonin, et hormon som regulerer søvnsyklusen.

Det er derfor viktig å få litt sollys om morgenen, da melatonin normalt skilles ut halvannen til to timer før leggetid. Å sitte ved et solbelyst vindu eller gå utendørs tidlig om morgenen kan bidra til å opprettholde søvnrytmen.

Eksperter anbefaler å opprettholde en lavere temperatur i hjemmet ditt, da det kan forbedre søvnkvaliteten.

Den optimale temperaturen på soverommet er mellom 16 og 20 grader celsius for å oppnå den beste nattesøvnen, derfor må du passe på å ikke gjøre hjemmet ditt for varmt.

Læs også:

Norsk duo med trist melding Duoen kommer nå med en trist melding.