Søvnekspert avslører: Gjør aldri dette sent på kvelden

26/08/2023 08:30

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vi vet ganske mye om triksene som kan få oss til å sovne. Men hva skal vi absolutt ikke gjøre?

Christian Benedict, som er foreleser og søvnforsker ved Uppsala universitet, avslører hva han aldri ville gjort sent på kvelden. Å sjekke mobilen rett før vi legger oss er ikke det beste. Vi vet det.

Men når vi spør søvnekspert Christian Benedict hva han aldri ville gjort før sengetid, er det ikke blålyset han advarer mot.

– Krangle med partneren min. De tingene som kryper på deg følelsesmessig. Krangle med noen eller leser e-postene dine og ser at du har fått avslag på en søknad. En slik negativ følelsesmessig opplevelse, det er ikke søvnfremkallende.

En annen faktor som gjør det veldig vanskelig å sove, er å ha noe stort og viktig dagen etter.

– Det er velkjent at når du har noe som er veldig viktig for deg som en eksamen, en presentasjon eller en konkurranse, er det veldig vanskelig å sove natten før. Mitt tips er da å være oppe lenger disse nettene.

– Hold deg oppe til ett, to eller tre og så når du er så trøtt at du kan sovne, så legger du deg og klarer i hvert fall å sove et par timer. Det er ulogisk å legge seg klokken 23.00 og prøve å tvinge deg selv til å sove selv om du har angst eller spenninger i kroppen. Det er tull.

Å prøve å tvinge deg selv til å sove regelmessig kan til og med forårsake søvnløshet.

Hvor mange timer bør man egentlig sove?

Benedict forteller at syv til ni timer er perfekt. Seks til syv timer er også greit så lenge du ikke har dårlig søvnkvalitet. Regelmessig søvn mindre enn seks timer er ikke bra, det er heller ikke bra å sove mer enn ni timer,

– Sju til ni timer er en sweet spot. Seks til syv timer er også greit så lenge du ikke har dårlig søvnkvalitet. Regelmessig søvn mindre enn seks timer er ikke bra. Det er heller ikke bra å sove mer enn ni timer.

Læs også:

Over 2000 lastebiler blokkerer landets grense i protest Døgnet rundt vil polske lastebilsjåfører sperre grensen mellom Ukraina og Polen.