Søvnforsker advarer mot å ignorere dette: Kan være et tegn på alvorlig sykdom

13/10/2023 06:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er spesielt ett symptom som du absolutt ikke må ignorere.

I løpet av dine mange år som barn av denne verden er vi heldige nok til å kalle vårt hjem - i hvert fall foreløpig - du har uten tvil hørt at du må få dine åtte timer for alt.

Som du vet er det å få nok søvn en viktig del av helsen og velværet, og derfor bør du ikke lide i stillhet hvis du har problemer med å sove.

Dessverre kan søvnforsker Joachim Behar avsløre at millioner av mennesker ignorerer spesielt ett viktig symptom som kan være med på å indikere at noe er alvorlig galt.

"Obstruktiv søvnapné (OSA) er en ekstremt vanlig tilstand som rammer hundrevis av millioner mennesker over hele verden. Likevel lider millioner i stillhet fordi vanlige symptomer på OSA kan bli oversett eller vanskelig å oppdage fordi de oppstår under søvn." sier Joachim Behar til ThePost ifølge LadBIBLE.

OSA skjer mens du sover. Her slapper nakkemusklene av og blokkerer luftveiene, noe som betyr at lungene ikke får nok luft og ikke nok oksygen kommer til blodet.

Hjernen oppdager da at du ikke kan puste og vekker deg kort slik at du kan åpne luftveiene igjen.

Det skjer vanligvis så raskt at man vanligvis ikke merker eller husker det, men ifølge Joachim kan det skje opptil 30 ganger i timen hele natten. Dette resulterer i at du føler deg utslitt fordi du har hatt en urolig natts søvn – selv om du ikke husker det.

Verre, hvis tilstanden ignoreres, kan det få sjokkerende konsekvenser.

"Når en pasient ignorerer problemet eller blir feildiagnostisert, blir OSA en risikofaktor for svært alvorlige tilstander, inkludert diabetes type 2 og hjertesykdom."

I følge Mayo Clinic er hovedsymptomene på obstruktiv søvnapné snorking, hodepine om morgenen, høyt blodtrykk, redusert interesse for sex og mye mer.

Det vanligste symptomet, som generelt avvises, er snorking. Det er også flere faktorer som øker risikoen for OSA, inkludert nesetetthet, overvekt og mer.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.