Som 13-åring var hun den vakreste jenta i klassen - nå er hun 18 og bildene hennes forteller en forferdelig historie

07/08/2020 12:19

Emma Sletta

Livsstil
Margherita Barbieri er bare 18 år gammel, men hun har allerede opplevd ganske mange opp- og nedturer i sitt korte liv. Nå deler hun sin oppsiktsvekkende historie sammen med private bilder i håp om at hun kan hjelpe andre som befinner seg i samme situasjon.

Margherita er opprinnelig fra Reading, England, hvor hun drømte om å bli profesjonell ballettdanser. Strenge danselærere fortalte Margherita at hennes svingete kropp var uegnet for ballett. De sa hele tiden at hun hadde "tykke lår". Den unge jenta var så forvirret og flau over sine kommentarer at hun begynte på en hard diett for å gå ned i vekt.

Den unge ballettdanseren ville ikke at kroppen skulle stå i veien for drømmene hennes, så hun kuttet ned på kaloriforbruket til hun bare inntok 140 kalorier om dagen. Ofte fastet hun og spiste ingenting i flere dager på rad. Det hadde katastrofale konsekvenser for vekten hennes, som gikk fra 55 kilo til bare 25 kilo.

Margherita innrømmer at lærerens kommentarer fikk henne til å hate hennes egen kropp.

"Vekten min var helt normal, men det skjønte jeg ikke da. Jeg var bare fokusert på å bli en bedre danser, så jeg begynte å trene enda hardere og enda mer, men uten å spise noe. Jeg likte å straffe kroppen min og ble forelsket i tanken på å hate meg selv," sier Margherita.

 

Margherita slet i årevis med anoreksi til hun nylig klarte å bryte den onde sirkelen. Etter hvert som hun forbedret spisevanene sine, hadde det en positiv innvirkning på hennes generelle helse og utseende.

Hun laget en liste med over 200 fødevarer som hun var redd for, fordi det var for høyt kalorindhold - både smør og sjokolade var på listen. Litt etter litt introduserte hun disse matvarene i kostholdet igjen, og i dag har Margherita en normal vekt på 55 kilo.

Margherita føler seg sunnere og vakrere enn noensinne. Hun har i mellemtiden gitt opp ballett. Hun danser nå i musikalske forestillinger hvor hun kan være seg selv, og det er mindre fokus på vekten hennes.

"Lær å elske kroppen din og deg selv. Det er viktig å ha et sunt forhold til mat. Anoreksi er kraftig sykdom, som ofte er livstruende. Jeg er så heldig at jeg valgte å stoppe i tide," sier Margherita.

Fakta om anoreksi:
I Norge lider ca. 50.000 mennesker av en spiseforstyrrelse - inkludert ca. 2700 av anoreksi.

Antall barn og unge behandlet for anoreksi økte med 30 prosent mellom 2011 og 2015.

Pasienter med anoreksi har mer enn 5 ganger så stror risiko for å dø sammenlignet med resten av befolkningen.

Kilde: National Association for Eating Disorders and Self-Harm