Spiser du mye ingefær, gurkemeie eller kanel? Dette kan påvirke medisinene dine

17/05/2025 23:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Bli klokere på hva krydderne gjør for helsen din.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

En klype kanel på grøten, litt gurkemeie i curryretten eller ingefær i kjeks – disse krydderne er både smakfulle og velkjente for sine helsebringende egenskaper. Men nyere forskning viser at store mengder av disse krydderne, særlig i form av kosttilskudd, kan forstyrre effekten av enkelte reseptbelagte medisiner.

Det skriver The Conversation.

Kanel og medisiner
Kanel, spesielt typen kjent som kassiakanel, inneholder stoffet kumarin, som i store mengder kan være skadelig for leveren. Det er også et naturlig blodfortynnende middel, og derfor potensielt risikabelt i kombinasjon med medisiner som warfarin. Forskning fra University of Mississippi viser at kanelens virkestoff, cinnamaldehyd, kan aktivere reseptorer som får kroppen til å skille ut medisiner raskere – noe som kan gjøre behandlingen mindre effektiv. Dette er foreløpig bare påvist i laboratorieforsøk, men gir grunn til videre undersøkelser.

Gurkemeie og blodfortynnende midler
Gurkemeie inneholder curcumin, et stoff kjent for sine antiinflammatoriske og antioksidative egenskaper. I laboratorie- og dyreforsøk har curcumin vist evne til å påvirke leverenzymer som bryter ned medisiner. Dette kan føre til interaksjoner med blant annet antidepressiva, blodtrykksmedisiner, cellegift og enkelte antibiotika. I tillegg kan gurkemeie virke blodfortynnende og senke både blodsukker og blodtrykk – effekter som forsterkes i kombinasjon med visse medisiner.

Ingefær – lindrende, men med forbehold
Ingefær er kjent for å lindre kvalme og redusere betennelse. Den inneholder blant annet gingerol, som også kan påvirke hvordan kroppen bryter ned medisiner. Ingefær virker lett blodfortynnende, og det finnes indikasjoner på at den kan senke blodsukkeret – noe som kan påvirke effekten av insulin og diabetesmedisiner.

Det er dosen som gjør forskjellen
For de aller fleste utgjør små mengder krydder brukt i matlaging ingen risiko. Problemene oppstår først og fremst ved høye doser i form av kosttilskudd. Hvis du bruker medisiner mot blant annet diabetes, høyt blodtrykk eller får blodfortynnende behandling, kan det være lurt å rådføre seg med lege eller farmasøyt før du begynner med urtetilskudd.

Du kan altså trygt nyte smakfulle krydder i hverdagskosten – men vær forsiktig med store doser, spesielt i tilskuddsform, dersom du bruker reseptbelagte medisiner.

Læs også:

Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Den siste nye hårtrenden er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må tenke deg nøye om før du følger den, advarer en hudlege.
Geniale triks: Slik får du klærne helt hvite igjen Har du problemer med å få de hvite klærne dine til å beholde den helt hvite fargen? Da kan disse tipsene definitivt hjelpe deg.