Spre natron over disse vanlige hageplantene: Se magien som skjer

29/11/2023 09:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bare vent til du ser magien skje.

Selv om kunnskapen din om syrer og baser kanskje først og fremst kommer fra klasserommet, kan denne kjemiske kunnskapen faktisk ha stor verdi i hagen.

Ved å forstå og manipulere jordens pH-nivåer, kan du skape et mer ideelt miljø for forskjellige planter. Et enkelt tilskudd av natron kan være nøkkelen til å optimalisere hagen din og forbedre plantens velvære. Det skriver House Digest.

Planter i kålfamilien:

Planter i kålfamilien trives best i lett alkalisk jord. En alkalisk blanding kan forebygge sykdommen klubbrot, som påvirker rotsystemet.

Dette gjelder brokkoli, kål, rosenkål, grønnkål, reddiker og andre korsblomstrede grønnsaker, som alle kan ha nytte av natron.

Erter:

Erter foretrekker alkalisk jord. Moderat bruk av natron kan bidra til å oppnå en pH på 7-7,5 for sunn ertevekst. Det er viktig å unngå ekstreme nivåer av alkalitet, da dette kan skade avlingen.

Asparges:

Asparges trives i jord med en pH-verdi mellom 6,5 og 8. Natron kan nøytralisere sur jord og skape optimale vekstforhold.

Purre:

Purre aksepterer nøytral til alkalisk jord. Ved å tilsette natron nær plantens rot, kan du bidra til å sikre en fruktbar høst. Det er også viktig å gjøre små justeringer for å imøtekomme individuelle vekstforhold.

Timian:

Timian foretrekker en lett alkalisk jord. Juster pH-nivået ved å tilsette natron for sunn og frodig vekst.

Lavendel:

Lavendel trives i nøytral til alkalisk, godt drenert jord. Natron kan heve pH-nivået og optimalisere vekstforholdene.

Liljekonvall:

Liljekonvall krever nøytral til alkalisk jord og deler jordpreferanser med asparges. Bakepulver kan justere pH-nivået for optimal vekst.

Hortensia:

pH-nivået påvirker fargen på blomsten (sur = blå, alkalisk = rosa). Juster jordens surhet/basisitet med natron for å oppnå ønsket farge.

Osmanthus:

Osmanthus er tolerant for ulike jordtyper og trives i nøytral til alkalisk jord. Bakepulver kan bidra til å justere pH-nivået for ideelle vekstforhold.

Forsythia:

Forsythia foretrekker nøytral til alkalisk jord. Tidlig blomstring gjør dem attraktive for pollinatorer. Juster jordens pH med natron hvis den er for sur.

Syriner:

Syriner kan tilpasse seg nøytrale jordforhold, men unngå for sur jord. Bakepulver kan heve pH og forhindre visning av blomster.

Oregano:

Oregano trives i mer alkalisk jord. Bakepulver kan balansere surheten og sikre optimal vekst av oregano. Ved å bruke disse tipsene kan hageentusiaster finjustere jordforholdene og skape det ideelle miljøet for favorittplantene deres.

Bakepulver viser seg å være en allsidig løsning for å optimalisere pH-nivåer og fremme sunn og frodig vekst.