Står du opp klokken 07.00? Da bør du sove på dette tidspunktet

09/10/2023 11:00

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Her er den beste tiden å sove hvis du står opp klokken 07:00.

Hvordan ser leggetiden din ut? Kanskje du har opplevd å legge deg tidlig for å være sikker på at du er klar til å møte arbeidsdagen frisk og uthvilt, bare for å våkne opp og føle deg enda mer trøtt om morgenen? Hvis dette høres kjent ut, må du kanskje endre sengetid.

Å få mer søvn handler ikke bare om å legge til flere timer til natten din. Det er faktisk litt mer komplisert enn som så. Heldigvis finnes det en løsning. En "søvnkalkulator" er opprettet og er tilgjengelig på hjemmeinnredningsnettstedet, Hillarys, som kan hjelpe deg med å finne ut når du skal legge deg for å våkne uthvilt og uthvilt.

Denne søvnkalkulatoren tar hensyn til søvnsykluser i stedet for bare å fokusere på å få flere timers søvn. Hvis du våkner på feil tidspunkt i en søvnsyklus, vil du finne deg selv mer sliten - selv om du har sovet lenger.

Det skriver Mirror.

La oss se på noen eksempler:

Hvis du må stå opp klokken 07.00:

For å være sikker på at du våkner og kommer deg ut av sengen klokken 07.00, gå til sengs enten klokken 21.46 eller 23.16. Hvis du har en sen kveld og ikke vil legge deg så tidlig, kan 00:46 og 02:16 også fungere.

Søvnkalkulatoren tar også hensyn til den gjennomsnittlige tiden det tar folk å sovne naturlig, slik at du ikke nødvendigvis trenger å ligge i sengen på disse nøyaktige tidspunktene.

Hvis du må stå opp klokken 06.00:

For å våkne klokka 6:00, bør du vurdere å gå til sengs klokken 20:46, 22:16 eller til og med 23:46 eller 01:16 hvis du er en ekte nattugle.

Hvis du må stå opp klokken 08.00:

Hvis du møter opp super tidlig på jobb, trenger du ikke å bekymre deg. Her er tidspunktene du må legge deg for å våkne klokken 8:00: 22:46, 00:16, 01:46 eller 03:16.

Så hvordan fungerer denne søvnkalkulatoren, og hvorfor er tidspunktet for oppvåkningen din så viktig? Svaret ligger i våre naturlige søvnsykluser, som varer i omtrent 90 minutter. I løpet av disse syklusene beveger vi oss gjennom fem søvnstadier – fire stadier av ikke-rask øyebevegelse (NREM) søvn og ett stadium av rask øyebevegelse (REM) søvn.

Vi går fra lett søvn i fase 1 til veldig dyp søvn i fase 4. Det er vanskelig å vekke noen opp i fase 4 av en søvnsyklus, og derfor kan du føle deg mer sliten hvis du våkner i løpet av dette stadiet.

Den femte fasen, REM-søvn, er når de fleste drømmer oppstår.

Søvnkalkulatoren gjør det til og med mulig å være ekstremt nøyaktig. Hvis du for eksempel vet at den optimale tiden for deg å stå opp er 06:35, slik at du ikke går glipp av toget og kommer for sent på jobb, kan du legge inn denne tiden i søvnkalkulatoren og få et resultat. For en oppvåkning klokken 06:35, gå til sengs klokken 21:21, 22:51, 00:21 eller 01:51.

Søvnkalkulatorens nettsted forklarer det slik:

– Å få en god natts søvn handler om mer enn bare å legge seg tidlig – det handler også om å våkne til rett tid. Ved hjelp av en formel basert på kroppens naturlige rytmer, vil søvnkalkulatoren beregne den beste tiden for deg å våkne opp eller gå til sengs. Tanken er å våkne mellom sykluser og føle seg uthvilt om morgenen.

Læs også:

Kongelig tatt på fersken i 87 km/t: Nå må boten betales Prinsen ble oppdaget i å kjøre for fort.
Her er forskjellen på mandariner og klementiner De smaker godt, men hva er egentlig forskjellen?