Studie avslører: Å miste kjæledyret ditt er like vanskelig som et familiemedlem

30/11/2022 08:07

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En ny dansk studie viser at nesten halvparten av hundeeiere opplevde sorgen over å miste hunden like sterkt som om de hadde mistet et familiemedlem eller en nær venn.

Hvordan opplever hunde- og katteeiere døden til kjæledyrene sine? Hvor og hvordan dør de, og har det skjedd noen endring i hvordan vi sørger?

Dette er noen av spørsmålene om død av hunder og katter som 581 hundeeiere og 572 katteeiere har svart på i Agria Pet Insurances nye undersøkelse.

Det opplyser de i en pressemelding.

Føles som å miste et familiemedlem for halvparten av dyreeiere

Alle dyreeiere opplever å miste kjæledyrene sine, og studien viser at de fleste er svært berørt. Så mange som 45 prosent av hundeeiere opplever sorgen over å miste sin "beste venn" like sterkt som sorgen over å miste et familiemedlem eller en nær venn.

– Det er sterke følelser som oppstår, og tapet kan bli stort når du mister en hund eller katt. At så mange sammenligner det med tapet av et familiemedlem eller en nær venn, viser tydelig hvor viktig dyr har for oss mennesker, sier Lotte Evers, hundeekspert i Agria Pet Insurance.

Våre kjæledyr trenger ikke å leve med smerte

Få av oss vil at kjæledyrene våre skal leve med smerte. Tre av fire vil velge eutanasi når det ikke lenger finnes behandlingsmetoder som kan lindre dyrets smerte eller når den firbente vennen ikke lenger kan leve et naturlig liv.

– De aller fleste er enige om at dyr ikke skal leve med smerter og skal kunne leve et liv med god livskvalitet. Det vitner om at danskene har stor respekt for kjæledyrene sine, sier Lotte Evers.

Få benytter seg av muligheten til å få dyret avlivet hjemme

De fleste hunder og katter tar sitt siste åndedrag på en veterinærklinikk, hvor de blir avlivet av en veterinær mens dyreeieren er til stede. Dette gjelder 69 prosent av hundene, og 60 prosent av kattene. Å ha hjemmebesøk og avlive dyret hjemme er et alternativ som henholdsvis 26 prosent av hundeeiere og 20 prosent av katteeiere foretrakk.

– Å la veterinæren avlive dyret hjemme kan faktisk være en god måte å ta det siste farvel på. Det kan gjøre avskjeden mer behagelig og skape ro for både dyreeiere og dyr i de siste øyeblikkene sammen, men er selvfølgelig noe som ofte må planlegges litt i forveien, sier Lotte Evers.

Studien viser også at den vanligste begravelsesmetoden er begravelse i hagen. Nesten halvparten av hundene er begravet i hagen - 43 prosent. For katter er tallet noe høyere – 59 prosent.

Det er viktig at graven ikke bryter med miljø- eller annen lovgivning, og dyret må dekkes til med tilstrekkelig jord slik at åtseletere ikke kan grave det opp.