Tannlege avslører: Om du skal pusse tennene før eller etter frokost

27/10/2023 21:00

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er på tide å avgjøre den eldgamle debatten – om du bør pusse tennene før eller etter frokost.

En tannlege har avslørt hvilken tid som er best å pusse tennene.

Hvorvidt du bør pusse tennene før eller etter frokost er et eldgammelt spørsmål som har ført til splittelse i mange år. Det er et hett tema på sosiale medier, brukere argumenterer voldsomt for hver side på Reddit.

En bruker argumenterte: "Du vil generelt unngå å pusse tennene umiddelbart etter å ha spist fordi syrene i visse matvarer kan svekke emaljen midlertidig, så når du børster kan du fjerne det øverste laget.

"Hvis du pusser før du spiser, fjerner du plakket, men fordi emaljen er på sitt sterkeste er det ingen potensiell skade på tennene.

"Lukten av morgenpusten kommer fra plakk som bygger seg opp over natten. Må bli kvitt den."

En annen sa imidlertid: "Jeg forstår ikke hvorfor folk pusser tennene før frokost. Hva børster du egentlig av?? (Forutsatt at du ikke spiste etter å ha pusset kvelden før, men selv da, bare vent til etter frokost?! )

"Den rare søvnige smaken i munnen kan lett skylles ut, og er derfor heller ikke en grunn, og likevel er det like ille å erstatte den søvnige smaken med tannkrem."

Men hva er egentlig den beste tiden å pusse ifølge ekspertene?

Hovedtannlege ved MKDental Dr Jay Joshi har veid inn i det omstridte temaet, og har endelig løst problemet.

Han fortalte Metro at en måte å pusse tennene på anses som mer "gunstig for munnhelsen fordi den hjelper til med å beskytte tennene dine mot potensiell skade forårsaket av sure matvarer og drikker".

"[Det] reduserer også følsomhet, forbedrer bekvemmeligheten for mange og fraråder psykologisk snacking mellom måltidene."

Ja, den beste måten å pusse tennene på er ETTER frokost.

Det er også viktig å tenke på hva slags mat eller drikke du spiser når det gjelder å bestemme når du skal hente børsten for en to-minutters skrubb.

Hvis du drikker appelsinjuice eller spiser syreholdig mat, er det fortsatt best å pusse tennene etter frokost, siden syreholdig mat kan "midlertidig myke tannemaljen".

Men du bør vente "ca. 30 minutter" etter at du har spist, ellers risikerer du emaljeerosjon.

Tennene dine vil også føles mindre følsomme hvis du pusser etter i stedet for før frokost, og det kan bidra til å forhindre tannråte og tannkjøttsykdom ved å fjerne etterlatte "matpartikler og sukker i munnen" fra å spise.

Dr. Joshi avslører til syvende og sist hvis du ikke er overbevist ved å pusse etter frokostmåltidet, kan du rådføre deg med tannlegen din for "personlig veiledning" og bør til slutt basere valget ditt på "individuelle orale helsebehov, kostholdsvaner og personlige preferanser".

Tannlegen bemerker at det viktigste aspektet å fokusere på er "opprettholde en konsekvent og grundig rutine, inkludert tannpuss, bruk av tanntråd og regelmessige tannkontroller".

Læs også:

Kongelig tatt på fersken i 87 km/t: Nå må boten betales Prinsen ble oppdaget i å kjøre for fort.
Her er forskjellen på mandariner og klementiner De smaker godt, men hva er egentlig forskjellen?