Tannlege forklarer: Det er derfor du har dårlig ånde om morgenen, og dette kan du gjøre med det

04/11/2023 13:00

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De fleste av oss har opplevd å våkne med dårlig ånde.

Alle er klar over viktigheten av å pusse tenner på morgenen.

I tillegg til å være avgjørende for vår generelle hygiene og opprettholde sunne tenner, er å pusse tennene om morgenen også en effektiv måte å bekjempe den ubehagelige morgenpusten som de fleste av oss opplever når de våkner.

Dette påpeker Mirror i en artikkel.

Vitenskapelige forklaringer

Dette er noe vi alle har erfart, men for noen er det mer uttalt enn for andre.

Ifølge uttalelser fra en tannlege finnes det vitenskapelige forklaringer på hvorfor pusten om morgenen kan være betydelig dårligere enn partnerens. Heldigvis kan du også lære hvordan du kan forbedre morgenpusten.

I følge Dr. Richard Marques, de vanligste årsakene til dårlig morgenpust er dårlig munnhygiene, dehydrering, inntak av sterkt luktende mat eller drikke og munntørrhet.

Praktiske råd

Dr. Marques påpekte at den vanligste faktoren bak dårlig morgenpust er munntørrhet, ofte forårsaket av å "sove med åpen munn".

Dette skjer fordi munnens naturlige spyttproduksjon bremses ned, slik at bakterier kan "klistre seg til tennene og tannkjøttet" i stedet for å vaskes bort, noe som resulterer i dårlig ånde når du våkner.

Hvis du opplever dårlig morgenpust, finnes det metoder for å løse hver av de potensielle årsakene, for eksempel å bruke nesespray for å oppmuntre til nesepust om natten i stedet for gjennom munnen.

Dr. Marques anbefaler også bruk av tannpleieverktøy som en tungeskraper, som kan forhindre oppbygging av bakterier og holde tungen ren.

Viktigheten av god munnhygiene

Å opprettholde tilstrekkelig hydrering og et sunt kosthold kan også redusere risikoen for morgenpust. Samtidig er god munnhygiene avgjørende. Dette inkluderer tannpuss to ganger om dagen, vanlig bruk av tanntråd og munnvann.

Tannlegen påpekte videre: "Hvis dårlig ånde vedvarer i flere uker etter morgenen, kan det tyde på helseproblemer som krever legehjelp, som tannsykdommer som tannkjøttbetennelse, hull og infeksjoner.

Regelmessige tannlegebesøk kan forhindre at slike problemer utvikler seg og forebygge vedvarende dårlig ånde."