Tannlege: Mange overser at denne daglige vanen resulterer i syreskader og hull

03/02/2024 18:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En tannlege er nå ute etter å advare om at en vanlig vane som de fleste av oss gjør regelmessig kan forårsake store skader på tennene våre. Og vanen er ikke så åpenbar som du kanskje tror.

Det er allment kjent at mangel på tannpuss eller overdreven inntak av sukkerholdig snacks er skadelig for munnhelsen vår.

Tannlegen advarer imidlertid Dr. Dante Devoti, basert i New York City, mot en annen vane som akselererer tannerosjon og øker risikoen for hull.

Den skadelige vanen dreier seg om måten vi bruker drikke på og hvor lang tid vi bruker på å drikke, forklarer MailOnline .

Ifølge eksperter kan det være mer skadelig enn gunstig for tennene å nippe til en drink gjennom dagen i stedet for å konsumere den på én gang.

Dr. Dante Devoti forklarer årsaken til denne skaden og påpeker at tannemaljen er det mest mineraliserte stoffet i kroppen. Men langvarig eksponering for syre, spesielt fra sure væsker, fører til demineralisering og erosjon av tennene.

Verste drikke for tenner

Spytt kan bidra til å redusere surheten, men denne prosessen skjer ikke raskt nok, spesielt når du regelmessig nipper til den samme drinken. Ifølge tannlegen tar det opptil en time å nøytralisere pH-nivåene i munnen til et «beskyttende område».

Brus regnes for å være blant de verste synderne i denne sammenhengen, da sukkeret også fungerer som matkilde for skadelige bakterier. Dr. Devoti, lærer i tannmedisin, påpeker at gjentatte og langvarige eksponeringer gjør nesten alle typer mat og drikke skadelig for tennene.

Han understreker viktigheten av gode munnhygieneverdier utover børsting og bruk av tanntråd, og hvordan spise- og drikkevaner som hyppige snacks eller små slurker med drikke gjennom dagen kan ha en betydelig innvirkning på tannhelsen.

Statistikk viser at rundt halvparten av personer i alderen fire til 18 år i Storbritannia lider av tannerosjon, mens rundt 75 prosent av britene ikke har et fullt sett med hvite tenner.

I USA viser det seg at rundt 46 prosent av unge har tegn på tannerosjon.

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Sommerens hårtrend er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må vurdere hva du gjør med hodebunnen, sier en hudlege.